Video X-37B, avionul spaţial secret al Armatei SUA, lansat în premieră de pe o rachetă SpaceX. Posibilă misiune pe orbite înalte şi un experiment NASA
X-37B, avionul spaţial secret al armatei americane, în întregime robotizat, a decolat joi seară din Florida pentru a şaptea sa misiune, dar a fost pentru prima dată când a fost lansat de pe o rachetă Falcon Heavy de la SpaceX, capabilă să îl ducă pe o orbită mai înaltă decât până acum, relatează Reuters, citată de news.ro.
Falcon Heavy, compusă din trei nuclee de rachetă cu combustibil lichid legate între ele, a decolat în forţă de pe rampa de lansare de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA de la Cape Canaveral, într-o lansare spectaculoasă transmisă în direct pe internet.
Mister în jurul misiunii
Lansarea a avut loc după mai mult de două săptămâni de porniri false şi întârzieri atribuite vremii nefavorabile şi unor probleme tehnice nespecificate, ceea ce a determinat echipele de la sol să ducă nava spaţială înapoi în hangar înainte de a proceda la zborul de joi.
- NASA publică imagini cu "bradul de Crăciun" spaţial. Formaţiunea stelară este în galaxia noastră, la 2.500 ani...
- Sistem de comunicare prin laser, testat de NASA cu ajutorul unei pisici. Un video cu felina a fost transmis de la 30...
- NASA: 17 exoplanete ar putea deţine un ''ingredient'' esenţial pentru viaţă
Acesta a avut loc la două săptămâni după ce propriul avion spaţial robotizat al Chinei, cunoscut sub numele de Shenlong, sau "Dragonul Divin", a fost lansat în cea de-a treia sa misiune pe orbită din 2020, ceea ce adaugă o nouă turnură la rivalitatea tot mai mare dintre SUA şi China în spaţiu. Pentagonul a dezvăluit puţine detalii despre misiunea X-37B, realizată de Forţa Spaţială a SUA în cadrul programului militar de lansare spaţială de securitate naţională.
Vehiculul construit de Boeing, de mărimea unui autobuz mic şi asemănător cu o navetă spaţială în miniatură, este construit pentru a desfăşura diverse încărcături utile şi pentru a efectua experimente tehnologice în zboruri orbitale care durează ani de zile. La finalul misiunii sale, nava coboară înapoi prin atmosferă pentru a ateriza pe o pistă, la fel ca un avion.
X-37B a efectuat şase misiuni anterioare începând din 2010
X-37B a efectuat şase misiuni anterioare începând din 2010, în primele cinci dintre ele avionul fiind transportat pe orbită de rachete Atlas V de la United Launch Alliance, o societate mixtă a Boeing şi Lockheed Martin. Cel mai recent, în mai 2020, avionul a fost pus pe orbită de un propulsor Falcon 9 furnizat de SpaceX, compania lui Elon Musk.
Misiunea de joi a marcat însă prima lansare de la bordul rachetei Falcon Heavy a SpaceX, mai puternică, capabilă să transporte încărcături utile chiar mai grele decât X-37B, mult mai departe în spaţiu, posibil pe orbita geosincronă, la peste 35.000 km deasupra Pământului. X-37B, numit şi vehicul de testare orbitală, a fost limitat anterior la zboruri pe orbita joasă a Pământului, la altitudini mai mici de 2.000 km.
Pentagonul nu a precizat la ce înălţime va zbura de această dată avionul spaţial. Dar, într-o declaraţie de luna trecută, Biroul pentru Capacităţi Rapide al Forţelor Aeriene a declarat că misiunea, desemnată de Forţele Spaţiale cu numele de cod USSF-52, va implica testarea unor "noi regimuri orbitale, experimentând cu viitoarele tehnologii de conştientizare a domeniului spaţial".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰