Antena Meniu Search
x

Xi Jinping l-a invitat, anul acesta, pe Vladimir Putin în China. Liderul de la Beijing: Relaţia cu Rusia este o prioritate

Preşedintele chinez Xi Jinping a afişat marţi în Rusia, în a doua zi a vizitei sale de stat, 'prioritatea' pe care o acordă relaţiilor 'strategice' între Moscova şi Beijing, două 'mari puteri', declarând că l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să efectueze o vizită în China în cursul acestui an, semn al legăturilor ce unesc cele două ţări pe fondul tensiunilor cu Occidentul, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 01:05

Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin în China
Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin în China - Profimedia Images

Deplasarea sa la Moscova răspunde unei 'logici istorice ' a spus Xi, căci 'suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile', a adăugat el.

'Ieri (luni), l-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road' (fostul Drum al Mătăsii), a declarat Xi, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, în cursul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mişustin.

'Premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia', a subliniat preşedintele chinez în cursul acestei întâlniri cu şeful guvernului rus, în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Rusia, invitându-l de asemenea pe Mişustin să viziteze China "cât mai curând posibil".

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Xi a sosit la sediul guvernului rus, cunoscut sub numele de Casa Albă, înainte de a se deplasa la Kremlin pentru a se întâlni din nou cu Vladimir Putin şi cu delegaţiile celor doi lideri, notează EFE. Xi şi Mişustin şi-au strâns mâna în semn de salut şi au pozat în faţa drapelelor Chinei şi Rusiei pentru fotografia de protocol.

Xi l-a invitat pe Putin la Beijing

'În primul rând, aş dori să vă felicit pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Populare Chineze. Şi aş dori să vă mulţumesc sincer pentru marea atenţie personală pe care o acordaţi dezvoltării prieteniei şi parteneriatului dintre Rusia şi China', a declarat premierul rus, adresându-se şefului statului chinez.

Premierul rus a subliniat, de asemenea, importanţa primei vizite externe a lui Xi în Rusia după realegerea sa în funcţie. 'Acest lucru demonstrează natura specială a relaţiilor ruso-chineze, care intră într-o nouă eră', a subliniat el.

Mişustin s-a declarat convins că în cadrul discuţiilor dintre Putin şi Xi se va ajunge la acorduri importante între cele două ţări.

'Sunt planificate decizii importante privind dezvoltarea cooperării ruso-chineze pe termen mediu până în 2030', a menţionat premierul rus, dând asigurări că ambele guverne vor lucra în mod coordonat la punerea în aplicare a acordurilor la care se va ajunge la cel mai înalt nivel.

'Rusia este sincer interesată în consolidarea şi mai mult a asocierii noastre cuprinzătoare şi a angajamentului strategic cu China. Relaţiile noastre se află la cel mai înalt nivel din întreaga istorie de multe secole şi influenţează formarea agendei globale, în logica multipolarităţii', a afirmat Mişustin, precizând că majoritatea membrilor guvernului rus participă la întâlnirea cu Xi de marţi.

'Coordonarea activităţii noastre comune este asigurată de mecanismul reuniunilor periodice dintre şefii de guvern din Rusia şi China. Acesta este un format unic care include cinci comisii interguvernamentale şi peste 80 de subcomisii şi grupuri de lucru', a subliniat el.

Portofoliul de investiţii al Comisiei interguvernamentale ruso-chineze pentru cooperare în domeniul investiţiilor cuprinde 79 de proiecte în valoare de peste 165 de miliarde de dolari, a adăugat premierul rus.

De asemenea, Mişustin s-a arătat încrezător că Rusia şi China vor aduce schimburile comerciale la 200 de miliarde de dolari încă din acest an, şi nu în 2024, aşa cum era planificat. Anul trecut, schimburile comerciale între cele două ţări a crescut cu aproape o treime, ajungând la aproape 190 de miliarde de dolari.

Cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi China se dezvoltă cu succes

Premierul rus rus a subliniat că, în pofida situaţiei externe nefavorabile, a turbulenţelor de pe pieţele globale şi a numărului mare de sancţiuni occidentale, cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi China se dezvoltă cu succes.

Conflictul din Ucraina se va afla în centrul discuţiilor care urmează să înceapă marţi în jurul orei 12:00 GMT între Xi şi Putin, după o întrevedere tete-a-tete 'informală' luni, în cursul căreia şi-au afişat bunele relaţii, adresându-se cu apelativul 'prieten drag', potrivit AFP.

În timpul acestei prime întâlniri, care a durat peste patru ore şi jumătate, Putin a declarat că este pregătit să discute o iniţiativă din partea Beijingului pentru a pune capăt conflictului, elogiind 'poziţia justă şi echilibrată (a Beijingului) în problemele internaţionale'.

Chiar dacă China încearcă să se erijeze ca mediator în Ucraina, Occidentul consideră că Beijingul sprijină prea mult Moscova pentru a fi credibil. Washingtonul acuză chiar autorităţile chineze că intenţionează să furnizeze arme Rusiei, lucru negat de acestea. Occidentul mai consideră că Beijingul s-ar putea inspira din atacul rusesc asupra Ucrainei pentru a prelua controlul Taiwanului, notează AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping l-a invitat, anul acesta, pe Vladimir Putin în China. Liderul de la Beijing: Relaţia cu Rusia este o prioritate