Antena Meniu Search
x

Video Zelenski, afurisit de un preot bulgar în timp ce mergea spre guvernul din Sofia pentru a cere armament: "Eşti condamnat veşnic"

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a fost joi, 6 iulie, la Sofia pentru a discuta cu guvernul bulgar. Noul executiv de la Sofia sprijină Kievul, dar preşedintele Rumen Radev se opune acordării de ajutor militar. Zelenski a plecat din Ucraina spre Chişinău, cu trenul, iar de acolo a fost preluat de un avion special trimis din Bulgaria.

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 15:49

Vezi și

Ajuns în Sofia, Volodimir Zelenski a fost întâmpinat pe traseu de un preot care l-a afurist. În timp ce coloana oficială se deplasa spre sediul Guvernului, un preot a îndreptat o cruce spre maşini şi i-a strigat lui Zelenski că este "condamnat veşnic". Poliţia a intervenit imediat şi l-a blocat pe preot.

Zelenski spera să-l convingă pe Radev să-i dea muniţie. S-a lovit însă de un refuzul categoric al liderului bulgar. Oficialii bulgari şi-au luat însă angajamentul de a participa la reconstrucţia post-război a Ucrainei, iar parlamentul bulgar a adoptat o rezoluţie prin care îşi declară sprijinul pentru aderarea ţării la NATO. "Bulgaria va continua să facă presiuni pentru primirea Ucrainei în aceste două organizaţii", a declarat Nikolai Denkov, premierul Bulgariei.

Întâlnirea cu preşedintele Rumen Radev, fost şef al forţelor aeriene cu simpatii faţă de Rusia şi echivoc faţă de NATO, a decurs mai rău decât se aştepta, scrie Politico. Aşezaţi de o parte a unei mese lungi din lemn, faţă în faţă cu oamenii lui Radev, membrii delegaţiei ucraineane, îmbrăcaţi în kaki, au rămas cu feţele impasibile, având doar ocazional unele grimase şi luând notiţe, în timp ce preşedintele bulgar spunea că nu există „o soluţie militară” la acest „conflict” şi că nu poate fi rezolvat prin acumularea de arme. Răspunsul lui Zelenski a venit prompt şi tăios: „Acesta este cu siguranţă un război. (...) Doamne fereşte să vi se întâmple vreo tragedie şi să trebuiască să fiţi în locul meu”, a spus el. „Dacă oamenii cu valori comune nu vă ajută, ce veţi face? Aţi spune: Putin, te rog, ia din teritoriul bulgar? Nu! Dumneavoastră, ca un preşedinte adevărat, sunt sigur că nu aţi permite un compromis cu independenţa şi suveranitatea ţării. Este dreptul dumneavoastră să nu sprijiniţi ajutorul pentru Ucraina. Dar eu chiar mi-aş dori să mă înţelegeţi corect”, a spus Zelenski cu o notă de indignare şi sarcam, în timp ce un Radev stânjenit îşi refugia când şi când privirea în hârtiile din faţa lui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Zelenski, afurisit de un preot bulgar în timp ce mergea spre guvernul din Sofia pentru a cere armament: "Eşti condamnat veşnic"