Antena Meniu Search
x

Comandantul forţelor speciale ale Ucrainei, schimbat din nou de Zelenski. "Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate"

Război în Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri seara, în discursul către compatrioţi, că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi a spus că aşteaptă "cu nerăbdare" noi rezultate de la noua conducere, transmite news.ro

de Redactia Observator

la 04.11.2023, 09:58

Comandantul forţelor speciale ale Ucrainei, schimbat din nou de Zelenski. "Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate"
Comandantul forţelor speciale ale Ucrainei, schimbat din nou de Zelenski. "Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate" - Profimedia Images

"Am făcut o înlocuire în structura de comandă a Forţelor Armate ale Ucrainei - l-am numit pe colonelul Serhi Lupanciuk în funcţia de nou comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Este un ofiţer cu experienţă - un ofiţer de luptă, comandantul potrivit şi o persoană care poate adăuga mai multă putere forţelor noastre pentru operaţiuni speciale. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul transmis compatrioţilor vineri seara.

El a precizat că generalul Viktor Horenko, care a comandat până acum Forţele pentru Operaţiuni Speciale, va continua să îndeplinească sarcini speciale în cadrul Serviciului de Informaţii al apărării din Ucraina, serviciu condus de generalul Kirilo Budanov.

Schimbări în Ministerul Apărării după numirea unui nou ministru

Înlocuirea comandantului pentru operaţiuni speciale vine în condiţiile în care la Ministerul Apărării au intervenit o serie de schimbări după numirea unui nou ministru, în septembrie, în persoana lui Rustem Umerov, care l-a înlocuit pe Oleksii Reznikov, instituţia pe care o conducea - nu şi el personal - fiind implicată într-o serie de scandaluri de corupţie.

Pe acelaşi subiect

Luna trecută, Volodimir Zelenski l-a înlocuit şi pe comandantul Forţelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei.  Nu au fost oferite motive pentru aceste înlocuiri de comandanţi ai armatei, dar ele intervin după contraofensiva ratată a Ucrainei din această vară. 

Războiul dintre Ucraina şi Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice şi de uzură

Şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni, a avertizat săptămâna aceasta, într-un articol publicat în The Economist, că războiul dintre Ucraina şi Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice şi de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să îşi refacă puterea militară. El a spus că armata sa are nevoie de noi capacităţi militare cheie şi de inovaţie tehnologică pentru a ieşi din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună. 

Cum trupele ruseşti au trecut la ofensivă în unele părţi din estul ţării, Kievul se teme că Moscova intenţionează să declanşeze o nouă campanie de atacuri aeriene pentru a-i paraliza reţeaua electrică, la fel ca iarna trecută, aruncând milioane de oameni în întuneric şi frig.

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski le-a spus ucrainenilor vineri seara că în această toamnă Kievul are "rezultate bune, foarte importante" în distrugerea sistemelor ruseşti de apărare aeriană şi a avioanelor de luptă inamice. "Vom continua această activitate şi în viitor - şi le mulţumesc tuturor celor care ne ajută în acest sens", a spus Zelenski înainte de a anunţa înlocuirea generalului Horenko din fruntea operaţiunilor speciale.

Operaţiuni spectaculoase în Crimeea în lunile de contraofensivă

Ucraina a avut în timpul celor cinci luni de contraofensivă câteva operaţiuni spectaculoase în Crimeea, provocând avarii navelor ruse cu ajutorul dronelor amfibie, distrugând sisteme antiaeriene şi reuşind chiar debarcări de scurtă durată pe ţărmul peninsulei anexate de Rusia.

"Fiecare 500 de metri, fiecare kilometru pe care băieţii se deplasează înseamnă noi oportunităţi operaţionale pentru Ucraina, inclusiv pentru rachetele noastre", a arătat preşedintele ucrainean.

Cum Ucraina pare să găsească tot mai greu forţe de rezervă şi se vorbeşte despre o „oboseală” a susţinerii occidentale a Kievului, iar la Washington blocajul politic intern împiedică votarea unui nou pachet de ajutor, Zelenski a încercat să mobilizeze populaţia şi să ridice moralul ţării evocând momentele de la începutul invaziei ruse când nimeni nu acorda prea mult credit rezistenţei ucrainene.

"Pentru a câştiga acest război trebuie să ne facem partea noastră"

"De fiecare dată când îi văd pe soldaţii noştri - pe cei care se află pe linia frontului, pe cei care se pregătesc să se întoarcă pe linia frontului, pe cei care merită distincţii de stat - de fiecare dată când îi văd, văd disponibilitatea lor nu doar de a apăra Ucraina, ci şi de a învinge de dragul Ucrainei. Pentru a câştiga acest război. Trebuie să ne facem partea noastră. Aceasta este nevoia noastră. Îmi amintesc foarte bine cine şi cum se simţeau oamenii pe 24 februarie şi în primele zile ale războiului de amploare. Îmi amintesc ce s-a spus şi cine a spus. Îmi amintesc cine a crezut şi cine a greşit că nu a crezut în Ucraina. Ar trebui să fim încrezători în Ucraina acum, aşa cum am fost şi atunci. Rusia a vrut Kievul, dar a fost forţată să fugă. A vrut Harkov şi a spus că este un oraş rusesc, dar Harkovul nostru este şi va fi întotdeauna liber. La fel este şi Herson. La fel este şi Odesa. Şi nu ne vom lăsa poporul nostru în teritoriul ocupat - vreau să audă asta acum. Vorbim despre milioane de vieţi", a punctat Zelenski.

"Toţi partenerii ştiu de ce este nevoie pentru linia frontului, pentru cerul nostru, pentru oraşele noastre şi pentru mişcarea noastră. Mulţumesc tuturor celor din lume care ne ajută! Le mulţumesc tuturor celor care luptă şi muncesc pentru Ucraina!", a încheiat Volodimir Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Comandantul forţelor speciale ale Ucrainei, schimbat din nou de Zelenski. "Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate"