Video Zelenski cere un semnal "clar şi explicit" că Ucraina va fi primită în NATO. Premierul Spaniei: "Ucraina se va afla în centrul tuturor dezbaterilor noastre"
Ucraina insistă asupra avertismentului că Rusia poate provoca o catastrofă la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Preşedintele Zelenski a făcut declaraţii pe acest subiect în timpul vizitei pe care a făcut-o premierul Spaniei la Kiev, chiar în ziua în care această ţară a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. La Kiev s-a aflat, de curând, şi directorul CIA, care a discutat despre planurile de încheiere a războiului în favoarea Ucrainei.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Rusia este, tehnic, în măsură să provoace la centrală (Zaporojie) o explozie locală care să detemine dispersarea unor substanţe periculoase în aer.
Preşedintele ucrainean crede că ruşii ar putea să mineze centrala din Zaporojie iar apoi să se retragă, pentru a detona minele după ce Ucraina ar relua controlul asupra incintei. Iar pentru a da mai multă greutate avertismentului, preşedintele s-a deplasat la o altă centrală atomică, la Rivno, nu departe de graniţa cu Belarus. Aici, a condus o şedinţă cu cei mai importanţi demnitari militari şi civili.
Pericolul unui atac dinspre Belarus creşte
Pericolul unui atac dinspre Belarus creşte o dată cu instalarea în această ţară a câtorva mii de mercenari din grupul Wagner, după rebeliunea eşuată din Rusia. Aceştia vor fi probabil cazaţi într-o uriaşă tabără de corturi, vizibilă şi din satelit, la 230 de kilometri de frontiera ucraineană. Mai devreme, Zelenski l-a primit, la Kiev, pe premierul spaniol Pedro Sanchez, într-o vizită simbolică, în prima zi a mandatului Spaniei la preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
- Atac cu drone asupra Kievului, după o pauză de 12 zile. Sistemele de apărare aeriană au distrus toate ţintele
- Contraofensiva din Ucraina va fi lungă și sângeroasă, crede generalul american Mark Milley: "Nimeni nu ar trebui...
- Ucrainenii susţin că au ucis aproape 230.000 de soldaţi ruşi de la începutul războiului
Pedro Sanchez, premierul Spaniei: În următoarele luni, vom face progrese în domenii esenţiale pentru viitorul Uniunii Europene. Dar Ucraina se va afla în centrul tuturor dezbaterilor noastre.
Zelenski a mulţumit Spaniei şi întregii Uniuni dar a reafirmat că Ucraina aşteaptă, în primul rând, de la NATO un angajament ferm că va fi primită în Alianţă. Şi a vorbit, din nou, de riscul unui dezastru nuclear provocat de Rusia.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: La summitul de la Vilnius, avem nevoie de un semnal clar şi explicit că Ucraina poate fi, şi are dreptul să fie, un membru deplin în NATO, după război.
Războiul continuă cu înverşunare
Deocamdată, războiul continuă cu înverşunare. Experţii ministerului britanic al apărării consideră că armata ucraineană a ocupat poziţii pe malul estic al Niprului, în teritoriul ocupat de ruşi, şi ar pregăti o ofensivă în zonă. Ruşii susţin, însă, că toţi soldaţii ucraineni care au trecut fluviul au fost eliminaţi sau retraşi. Artileria rusă continuă să facă victime şi să provoace distrugeri pe malul vestic, controlat de Ucraina.
Localnică: N-a mai rămas nimic, nimic... O să fie bine, Liuda, nu-i nimic, vom rezista, vom reconstrui tot, nu-i aşa? Suntem puternice!
Administraţia de la Washington a dezvăluit, în mod neobişnuit, că directorul CIA a vizitat recent Kievul, unde i s-au prezentat planurile actualei contraofensive. Ucrainenii ar dori să elibereze un teritoriu cât mai extins, astfel ca artileria şi rachetele lor să poată ameninţa bazele militare ruseşti din Crimeea. Aceasta ar permite conducerii de la Kiev să-şi impună condiţiile la eventuale negocieri de pace. Dar obiectivul nu va putea fi atins decât prin lupte extrem de grele, cu mari pierderi umane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰