Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ucraina, sub ameninţarea unui dezastru nuclear. Pregătiri pentru cel mai sumbru scenariu: evacuarea a peste 300.000 de oameni

Ucraina avertizează din nou că forţele ruse ar putea declanşa un dezastru nuclear la centrala Zaporojie, aflată sub controlul lor. Mai multe reactoare şi un bazin de răcire a combustibilului nuclear ar fi fost minate. Pe de altă parte, comandantul armatei ucrainene mărturiseşte că este iritat de faptul că armatei sale i se cer victorii decisive, deşi aliaţii occidentali nu i-au furnizat toate armele necesare

de Redactia Observator

la 01.07.2023 , 09:06

Rusia şi-a redus personalul militar şi civil de la centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut să plece şi multor angajaţi ucraineni care continuă să opereze instalaţiile, sub ocupaţie. La Kiev se consideră că aceste măsuri pot anticipa provocarea unui accident nuclear care să fie, apoi, pus pe seama ucrainenilor. Patru din cele şase reactoare ar fi fost minate, la fel ca bazinul de răcire a combustibilului nuclear, susţine şeful serviciului ucrainean de informaţii. Specialiştii occidentali nu exclud posibilitatea unei degajări masive de radiaţii, deşi centrala dispune de elemente de protecţie adecvate. Ameninţarea justifică exerciţiile de pregătire pentru un eventual dezastru nuclear, organizate, în aceste zile, în marile oraşe ale Ucrainei. 

Iuri Vlasenko, ministrul ucrainean adjunct al Energiei: Suntem pregătiţi pentru cele mai îngrozitoare consecinţe: să evacuăm până la 300.000 de oameni. Dar sperăm să nu se ajungă la asta. 

Războiul continuă să facă nenumărate victime

Vezi și

În acest timp, războiul continuă să facă nenumărate victime, chiar şi fără spectrul unui dezastru nuclear. Doi oameni au murit şi şase au fost răniţi la o şcoală lovită de rachete ruseşti, în regiunea Doneţk. Pe front, trupele ucrainene continuă să înainteze măcar cu câteva sute de metri pe zi, potrivit comunicatelor militare de la Kiev. Ucrainenii ar putea, însă, primi, în curând, alte materiale controversate: bombe cu dispersie. Statele Unite studiază posibilitatea să le furnizeze. 

Mark Milley, şeful Statului Major SUA: Ne gândim de mult la aceste muniţii. Ucrainenii le-au cerut, unele ţări europene le-au asigurat anumite cantităţi, ruşii le folosesc (n.r. - în Ucraina). Prin urmare, desigur, se desfăşoară o procedură care va duce la o decizie (n.r. - pentru furnizarea lor). 

Despre arme mult mai periculoase a vorbit prim-ministrul Poloniei: el cere ca NATO să desfăşoare arme nucleare tactice pe teritoriul polonez, ca o replică la decizia lui Vladimir Putin de a instala asemenea arme în ţara vecină, Belarus. Pe fondul pericolelor de escaladare a conflictului, chiar şi Papa Francisc se declară pesimist, după revenirea cardinalului pe care l-a trimis într-o misiune de pace la Moscova. La primirea unor delegaţi ai Patriarhiei ortodoxe din Constantinopole, suveranul pontif le-a spus că războiul pare să nu aibă sfârşit. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ucraina, sub ameninţarea unui dezastru nuclear. Pregătiri pentru cel mai sumbru scenariu: evacuarea a peste 300.000 de oameni