Antena Meniu Search
x

Zelenski dă de înțeles, pentru prima dată, că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat miercuri în Polonia, a menţionat pentru prima dată posibilitatea unei retrageri militare din oraşul Bahmut din estul ţării, aflat de luni de zile sub asediul forţelor ruse.

de Redactia Observator

la 06.04.2023, 08:08

Zelenski dă de înțeles, pentru prima dată, că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut
Zelenski dă de înțeles, pentru prima dată, că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut - Facebook

"Pentru mine, cel mai important lucru este să nu ne pierdem militarii", a declarat Zelenski în timpul întâlnirii, la Varşovia, cu preşedintele polonez Andrzej Duda. "Şi, cu siguranţă, dacă există la un moment dat evenimente şi mai intense şi pericolul ca noi să pierdem personal din cauza încercuirii, vor exista decizii corecte, adecvate, luate de generalul de la faţa locului. Sunt sigur de asta", a spus Zelenski. "Dar cu cât mai multă muniţie adecvată va ajunge în Ucraina, cu atât mai repede vom lupta cu situaţia nu doar în Bahmut, ci pe întreg teritoriul ţării noastre", a adăugat el, potrivit News.ro.

Zelenski a recunoscut că situaţia de la Bahmut este "cea mai dificilă" din ţară. "Cel mai mare număr de arme şi artilerie este folosit acolo. Situaţia de acolo este foarte, foarte dificilă. Şi există lipsuri zilnice. Avem artilerie, avem suficiente obuze de partea noastră, apoi avem mai puţine. Acest lucru se întâmplă în fiecare zi. Avem succese în unele zone din Bahmut, avansăm - sau nu, şi ne retragem din nou pe poziţiile noastre”, a descris preşedintele ce se întâmplă pe front. "Cu toate acestea, noi suntem în Bahmut şi inamicul nu controlează Bahmutul. Aceasta este situaţia de astăzi", a dat asigurări Zelenski.

În ciuda pierderilor grele suferite de ambele armate la Bahmut de luni de zile, Kievul a decis să continue rezistenţa acolo şi să nu se retragă - contrar opiniei unor experţi occidentali, care spuneau că miza acelui punct al frontului nu este atât de mare. Statul Major ucrainean a considerat că e bine să provoace pierderi cât mai mari inamicului şi să îl ţină blocat în această bătălie, în aşteptarea armamentului occidental care să îi permită declanşarea unei contraofensive.

Rușii fac "progrese foarte lente" în Bahmut

Pe acelaşi subiect

Într-adevăr, forţele ruseşti au făcut "progrese foarte lente" în Bahmut în ultimele şase luni, în ciuda angajării unui număr mare de soldaţi şi a unor pierderi uriaşe, au declarat miercuri, în cadrul unei şedinţe de informare, oficiali occidentali citaţi de CNN.

În ultimele câteva săptămâni, înaintarea ruşilor ar putea fi "măsurată în metri", au spus oficialii, calificând, de asemenea, afirmaţia din weekend a fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit căruia Bahmutul a fost capturat, drept o încercare, "destul de disperată", destinată mai mult pentru "consumul intern al Rusiei".

"În prezent, credem că încă nu deţin controlul deplin asupra Bahmut, astfel încât ucrainenii sunt încă capabili să reziste forţelor ruseşti şi Wagner", au spus oficialii. Ei cred că forţele ucrainene "îşi gestionează rata victimelor mult mai bine decât o fac ruşii în acest moment". "Am văzut că sunt capabili să rotească unităţile în şi din Bahmut. Oamenii se odihnesc şi se recuperează", au spus ei.

În prezent, există o acalmie în lupte, parţial din cauza vremii nefavorabile, dar şi din cauza epuizării ambelor părţi şi în aşteptarea unei contraofensive ucrainene, au explicat oficialii, adăugând că încă nu este clar dacă Bahmutul va face parte din această etapă următoare, având în vedere statutul său actual, de oraş complet distrus şi impropriu pentru o viaţă normală.

Oficialii occidentali consideră, de asemenea, că între timp Ucraina a efectuat lovituri în profunzimea teritoriului inamic şi că a stocat muniţii înaintea aşteptatei contraofensive.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Zelenski dă de înțeles, pentru prima dată, că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut