Antena Meniu Search
x

Zelenski eliberează deţinuţii cu experienţă militară pentru a lupta împotriva ruşilor. 422.000 de oameni au fugit din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis luni să elibereze deţinuţii cu experienţă militară pentru ca aceştia să se alăture luptei împotriva forţelor ruse care au lansat în urmă cu cinci zile o ofensivă împotriva Ucrainei.

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 13:41

Zelenski eliberează deţinuţii cu experienţă militară pentru a lupta împotriva ruşilor. 422.000 de oameni au fugit din Ucraina
Polițiștii ucraineni opresc mașinile pentru a controla oamenii în timp ce caută bărbați suspecți în Kiev - Profimedia

"Oricine se poate alătura luptei împotriva ocupanţilor trebuie să o facă. Nu a fost o decizie uşoară, din punct de vedere moral, dar este utilă din punctul de vedere al protecţiei noastre. În conformitate cu legea marţială, participanţii la ostilităţi, ucraineni cu experienţă reală de luptăm vor fi eliberaţi din închisori şi-şi vor putea ispăşi pedepsele în locurile cele mai periculoase ale războiului. Cheia acum stă în apărare", şi-a justificat decizia Zelenski.

Într-o nouă înregistrare video, difuzată cu puţin înaintea începerii negocierilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, Zelenski a declarat: "Când mi-am anunţat candidatura, am spus că fiecare dintre noi este preşedinte. Pentru că toţi suntem răspunzători de statul nostru. De frumoasa noastră Ucraină. Şi acum fiecare dintre noi s-a transformat într-un luptător".

Aproximativ 422.000 de oameni au fugit din Ucraina - ONU

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați spune că primește informaţii despre persoane care nu au acces la trenuri pentru a fugi din Ucraina. O purtătoare de cuvânt a postat pe Twitter că 422.000 de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine. "Persoanele care fug din țară sunt considerate refugiați”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Alte peste 100.000 de persoane sunt acum strămutate în Ucraina, potrivit organismului ONU.

Peste 70.000 de cetăţeni ucrainieni au intrat în ţară până luni dimineaţa. Dintre aceştia peste 33.000 au rămas în România, iar 373 au aplicat pentru procedura de azil

Guvernul României a anunţat azi că peste 70.000 de cetăţeni ucrainieni au intrat în ţară până luni dimineaţa, iar dintre aceştia peste 33.000 au rămas în România. Dintre aceştia, 373 au aplicat pentru procedura de azil. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că în ultimele 24 de ore au intrat în ţara noastră peste 16.000 de cetăţeni ucrainieni.  “Datele deţinute de Ministerul Afacerilor Interne arată la nivel naţional intrări din Ucraina, de cetăţeni ucrainieni – 16.248, o creştere de 43% şi intrări pe Republica Moldova, dintre cele 21.000 de persoane, 10.758 sunt ucrainieni. Aş vrea să revin pe intrări din Ucraina, din cele 16.248 de persoane intrate, 10.566 sunt cetăţeni ucrainieni. În cursul zilei de ieri, au fost 225 de cetăţeni ucraineni care au solicitat azil în ţara noastră, ridicând la 373 numărul de cetăţeni ucraineni care au solicitat protecţia României prin aplicarea solicitării de azil”, a afirmat Dan Cărbunaru. 

El a menţionat că până în prezent în România au intrat peste 70.000 de cetăţeni din Ucraina.  “În total, în perioada 24 februarie 2022 ora 00.00 până la 28 februarie ora 06.00 dimineaţa, prin toate punctele de trecere a frontierei naţionale au intrat în ţară 70.803 cetăţeni ucrainieni şi au ieşit 37490 de cetăţeni ucraineni. Sunt în acest moment în România peste 33.000 de cetăţeni ucraineni, dintre care 373 au aplicat pentru procedura de azil”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Zelenski îndeamnă armata rusă „să lase armele şi să plece”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat în limba rusă, luni, într-o filmare video, armatei ruse, îndemnându-i pe soldaţi „să lase armele şi să plece”. De asemenea, şeful statului ucrainean a mulţumit Uniunii Europene şi partenerilor săi pentru ajutorul acordat şi a solicitat „aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale”, potrivit the Kyiv Independent. „Deja 4.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi. De ce aţi venit toţi aici? Aruncaţi-vă armele şi plecaţi, nu aveţi încredere în comandanţii voştri, nu aveţi încredere în propagandiştii voştri, doar salvaţi-vă vieţile - plecaţi”, a afirmat Zelenski.

„Solicităm Uniunii Europene aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale”, a precizat el într-o filmare video, solicitând aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Liderul ucrainean a adăugat că Ucraina merită să fie membră, deoarece luptă pentru a-şi apăra ţara şi întreg continentul, luptând „pentru egalitate, pentru democraţie”. „Suntem recunoscători partenerilor noştri pentru că ne sunt alături, dar scopul nostru este să fim alături de toţi europenii şi, cel mai important, să fim egali”, a continuat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Zelenski eliberează deţinuţii cu experienţă militară pentru a lupta împotriva ruşilor. 422.000 de oameni au fugit din Ucraina