Antena Meniu Search
x

Zelenski refuză ideea unui impas în războiul cu rușii: "Toată lumea cunoaşte atitudinea mea"

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat, sâmbătă, că războiul dintre ţara sa şi Rusia se află într-un "impas", după ce un comandant ucrainean de rang înalt a afirmat săptămâna aceasta că cele două armate sunt prinse într-un război de uzură şi de poziţii. De asemenea, el a respins informaţiile potrivit cărora oficiali americani fac lobby pentru pace.

de Redactia Observator

la 04.11.2023, 16:02

președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Zelenski refuză ideea unui impas în războiul cu rușii: "Toată lumea cunoaşte atitudinea mea" - Profimedia Images

"Timpul a trecut astăzi şi oamenii sunt obosiţi (...) Dar nu ne aflăm într-un impas", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă susţinută la Kiev împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

El şi-a reafirmat poziţia potrivit căreia nu este momentul să negocieze cu Rusia şi a negat, de asemenea, că lideri occidentali ar face presiuni în acest sens, scrie The Guardian. 

"Toată lumea cunoaşte atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societăţii ucrainene ... Astăzi, nimeni nu face presiuni [asupra mea pentru a negocia], nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite. Ca noi să stăm acum la masă cu Rusia, să discutăm şi să-i dăm ceva - acest lucru nu se va întâmpla", a spus Zelenski.

Comandantul forţelor speciale ale Ucrainei, schimbat din nou de Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri seara, în discursul către compatrioţi, că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi a spus că aşteaptă "cu nerăbdare" noi rezultate de la noua conducere.

"Am făcut o înlocuire în structura de comandă a Forţelor Armate ale Ucrainei - l-am numit pe colonelul Serhi Lupanciuk în funcţia de nou comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Este un ofiţer cu experienţă - un ofiţer de luptă, comandantul potrivit şi o persoană care poate adăuga mai multă putere forţelor noastre pentru operaţiuni speciale. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul transmis compatrioţilor vineri seara.

El a precizat că generalul Viktor Horenko, care a comandat până acum Forţele pentru Operaţiuni Speciale, va continua să îndeplinească sarcini speciale în cadrul Serviciului de Informaţii al apărării din Ucraina, serviciu condus de generalul Kirilo Budanov.

Înlocuirea comandantului pentru operaţiuni speciale vine în condiţiile în care la Ministerul Apărării au intervenit o serie de schimbări după numirea unui nou ministru, în septembrie, în persoana lui Rustem Umerov, care l-a înlocuit pe Oleksii Reznikov, instituţia pe care o conducea - nu şi el personal - fiind implicată într-o serie de scandaluri de corupţie.

Luna trecută, Volodimir Zelenski l-a înlocuit şi pe comandantul Forţelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei.  Nu au fost oferite motive pentru aceste înlocuiri de comandanţi ai armatei, dar ele intervin după contraofensiva ratată a Ucrainei din această vară. 

Războiul dintre Ucraina şi Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice şi de uzură

Şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni, a avertizat săptămâna aceasta, într-un articol publicat în The Economist, că războiul dintre Ucraina şi Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice şi de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să îşi refacă puterea militară. El a spus că armata sa are nevoie de noi capacităţi militare cheie şi de inovaţie tehnologică pentru a ieşi din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Zelenski refuză ideea unui impas în războiul cu rușii: "Toată lumea cunoaşte atitudinea mea"