Antena Meniu Search
x

Zelenski, tur de forţă în vestul Europei. A cerut, în parlamentul britanic, avioane de luptă pentru apărarea Ucrainei: "Plec mulțumindu-vă în avans pentru ele"

Volodimir Zelenski a început un tur de forţă în Occident. A ajuns miercuri în Londra unde a cerut, în parlamentul britanic, avioane de luptă pentru apărarea Ucrainei: "Voi pleca mulțumindu-vă în avans pentru puternicele aeronave engleze". Apoi s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Diseară ajunge în Franţa unde se va întâlni cu Emmanuel Macron şi Olaf Scholz, iar mâine ajunge la Bruxelles. Președintele ucrainean cere mai multe arme pentru a lupta împotriva Rusiei.

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 17:49

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care joi este aşteptat la Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene, a fost primit miercuri la Londra de premierul britanic Rishi Sunak, pentru o vizită rămasă secretă până în ultimele momente, relatează AFP şi Reuters. Zelenski a utilizat deplasarea pentru a lansa de la tribuna parlamentului britanic un apel la dotarea ţării sale cu avioane moderne.

La finalul discursului, Zelenski a mulţumit anticipat pentru puternicele avioane engleze: "V-am mulțumit pentru deliciosul ceai englezesc. Voi părăsi astăzi Parlamentul, mulțumindu-vă tuturor în avans pentru puternicele avioane engleze". Cuvintele sale au fost întâmpinate cu râsete și aplauze puternice din sală. A încheiat spunând "Dumnezeu să-l binecuvânteze pe rege", și "Slava Ukrainia" (Glorie Ucrainei!)". 

Volodimir Zelenski

Profimedia / Getty Images

Zelenski: "Avem libertate, daţi-ne aripi s-o apărăm"

Pe acelaşi subiect

Vizita lui Zelenski, care a sosit la Londra cu un avion al Royal Air Force, "demonstrează curajul şi hotărârea" Ucrainei, a scris Sunak într-un comunicat care subliniază totodată angajamentul Londrei de a debloca "o creştere imediată a livrărilor de echipamente militare pentru a ajuta la contracararea ofensivei de primăvară a Rusiei", în special cu capacităţi mai mari decât cele de care dispune în prezent armata ucraineană. Acest lucru se va adăuga "unui sprijin pe termen lung" sub forma instruirii trupelor ucrainene, extinsă la piloţi de avioane de vânătoare "pentru a asigura că Ucraina îşi va putea apăra spaţiul aerian pe viitor", conform aceluiaşi comunicat.

Londra a anunţat de asemenea înăsprirea sancţiunilor împotriva sectorului apărării ruse şi în special în ce priveşte producerea de drone. La reşedinţa oficială a premierului britanic, Volodimir Zelenski a mulţumit la rândul său Marii Britanii pentru "marele sprijin (acordat) din primele zile ale invaziei" ruse. "Vă mulţumesc mult. Suntem realmente mândri şi avem relaţii foarte bune cu Rishi" Sunak, a adăugat Zelenski.

Ulterior, la Westminster Hall (parlament), preşedintele ucrainean le-a spus parlamentarilor britanici că va face "tot posibilul şi imposibilul pentru a determina lumea să furnizeze Ucrainei avioane moderne pentru a le da putere şi a-i proteja pe piloţii care ne vor apăra".

El a făcut referire la pregătirea de pilot a regelui Charles al III-lea, dând asigurări că toţi piloţii de avioane de luptă din Ucraina sunt priviţi ca nişte regi "întrucât sunt atât de puţini şi valoroşi", şi i-a dăruit preşedintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot de vânătoare inscripţionată cu mesajul "Libertatea este a noastră, daţi-ne aripi ca s-o apărăm!". "Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde", a mai spus Volodimir Zelenski.

Anul trecut, Londra i-a furnizat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul s-a angajat să menţină acelaşi nivel şi în acest an, situându-se astfel pe poziţia a doua în lume după SUA, sub acest aspect. Londra i-a livrat armatei ucrainene arme letale chiar dinainte de lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie anul trecut, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţia, în ianuarie, de a-i trimite şi tancuri grele - 14 Challengers 2 - urmată de Germania cu Leopard şi SUA cu Abrams.

Rishi Sunak s-a arătat în schimb reticent în ce priveşte livrarea de avioane de vânătoare, apreciind, săptămâna trecută, că acest lucru ar necesita "luni" şi chiar "ani" de instruire pentru piloţi. Zelenski urma să se întâlnească ulterior cu militari ucraineni pregătiţi în sud-vestul Angliei, dar şi cu regele Charles al III-lea, la Palatul Buckingham. 

Marea Britanie va pregăti piloţi ucraineni de avioane la standarde NATO

Premierul Rishi Sunak a anunţat că Marea Britanie urmează să formeze piloţi şi puşcaşi marini ucraineni, investiţii pe termen lung în armata ucraineană. Marea Britanie urmează să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de vânătoare la standarde NATO, în cadrul primului program de acest fel, relatează CNN. Însă Londra nu a anunţat că va livra Ucrainei avioane de vânătoare, aşa cum cere Zelenski.

Guvernul britanic a refuzat să livreze avioane de vânătoare de tip Typhoon sau F-35 Kievului, subliniind că nu este "abordarea adecvată". Însă acest anunţ cu privire la extinderea antrenamentelor pentru militarii ucraineni în Marea Britanie la piloţi probabil că va alimenta speranţe cu privire la o eventuală schimbare de atitudine, scrie CNN.

"Aș fi surprins dacă Regatul Unit va furniza Ucrainei vreunul dintre avioanele sale de luptă. Forţele aeriene pur și simplu nu au avioanele necesare" a spus pentru BBC Justin Bronk, cercetător la think-tank-ul RUSI.

Zelenski s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham

Președintele Zelenski s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham, în cadrul vizitei sale surpriză în Marea Britanie. Cei doi au fost fotografiați stând împreună în timpul unei audienţe. Este pentru prima dată când monarhul îl întâlneşte pe liderul de la Kiev. Zelenski le-a spus anterior parlamentarilor britanici că îi va transmite regelui recunoștința sa, din partea tuturor ucrainenilor, pentru sprijinul arătat încă de pe vremea când era încă Prinț de Wales.

Volodimir Zelenski

Profimedia / Getty Images

Emmanuel Macron îi primeşte miercuri seară la Palatul Elysee pe Volodimir Zelenski şi pe cancelarul Olaf Scholz

Preşedintele Emmanuel Macron îi va primi miercuri seară pe Zelenski şi pe cancelarul german Olaf Scholz al Palatul Elysée. Deplasarea lui Zelenski la Paris a fost confirmată oficial, potrivit Reuters. Turul de forţă din vestul Europei vine după în decembrie, Zelenski a făcut o deplasare-surpriză în Statele Unite.

Joi, liderul de la Kiev ar urma să fie la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii europeni, dar, la fel, vizita nu este confirmată oficial,  din motive de securitate. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost săptămâna trecută la Kiev. Charles Michel a declarat luni seară că l-a invitat pe Volodimir Zelenski "să participe personal la un viitor summit". Liderii celor 27 de state membre UE se întâlnesc joi şi vineri într-un summit extraordinar convocat pentru a discuta despre migraţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Zelenski, tur de forţă în vestul Europei. A cerut, în parlamentul britanic, avioane de luptă pentru apărarea Ucrainei: "Plec mulțumindu-vă în avans pentru ele"