Zi decisivă în Franţa. Reforma pensiilor va fi supusă votului final
Proiectul de reformă a pensiilor care a scos sute de mii de francezi în stradă este supus joi votului final în Senat şi Adunarea Naţională, de către guvernul care e hotărât să-l adopte, scrie AFP, citat de news.ro.
Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că doreşte să meargă la vot joi la Adunarea Naţională, a declarat Palatul Elysee pentru AFP, după o întâlnire a şefului statului cu Guvernul. Macron joacă un rol important pentru această reformă, măsură emblematică a celui de-al doilea mandat de cinci ani şi simbol al dorinţei sale declarate de reformare.
Din 19 ianuarie, sute de mii de francezi au ieşit în stradă pentru a-şi exprima respingerea acestei reforme, a cărei măsură emblematică, creşterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani, stârneşte furie, pe fondul grevelor reluate.
Oponenţii acestei reforme o consideră "nedreaptă"
Oponenţii acestei reforme o consideră "nedreaptă", mai ales pentru femei şi angajaţii cu locuri de muncă dificile. Diferitele sondaje de opinie arată că majoritatea francezilor îi sunt ostili.
- Contestata reformă a pensiilor a fost adoptată de senatul francez. Urmează votul în Adunarea Naţională. Furia...
- Grevă masivă în Franța: un milion de oameni sunt așteptați să protesteze. MAE a dat un avertisment de călătorie
- Senatul francez a aprobat majorarea vârstei de pensionare, în ciuda protestelor violente. Sâmbătă este...
După mai bine de opt ore de dezbateri, deputaţii şi senatorii au ajuns, miercuri seară, la un acord în cadrul unei comisii mixte (CMP) cu privire la o versiune comună a proiectului de reformă. Comisia a fost compusă în principal din parlamentari în favoarea majorării vârstei legale la 64 de ani.
Proiectul de lege ar trebui votat joi dimineaţă de Senat, unde majoritatea de dreapta şi de centru ar trebui să îl aprobe. Dar adoptarea sa de către Adunare - unde tabăra prezidenţială nu are majoritatea absolută - rămâne incertă.
Dacă partidul de dreapta Les Républicains spune că doreşte să adopte reforma, mulţi opozanţi din rândurile sale menţin suspansul. Macron nu plănuieşte "în această etapă" să fie adoptată reforma până la 49.3, un articol al Constituţiei care permite adoptarea fără vot în Parlament, potrivit unor surse din tabăra prezidenţială.
Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică
"Preşedintele Republicii este hotărât să putem merge la vot aşa cum doreşte prim-ministrul. Vrea să se asigure că sunt îndeplinite condiţiile pentru a merge acolo", a explicat pentru AFP anturajul şefului statului.
Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, fără ca sistemele de pensii să fie complet comparabile.
Guvernul francez a rămas inflexibil în faţa grevelor şi a mobilizărilor desfăşurate începând cu 19 ianuarie şi a urmat o strategie pentru ca textul să fie adoptat repede, folosind prevederi constituţionale rareori implementate pentru a grăbi dezbaterea în Parlament, unde opoziţia a aplicat uneori o strategie de obstrucţionare.
Sindicatele au cerut miercuri seara "solemn ca parlamentarii să voteze împotriva proiectului de lege" de reformare a pensiilor. "Acest refuz ar fi (...) în conformitate cu voinţa generală care a fost larg exprimată în dezbaterea publică", au spus acestea.
Reprezentanţii sindicatelor vor susţine o conferinţă de presă în faţa Adunării Naţionale joi, la 12.30, ora locală (11:30 GMT), pentru a încerca să influenţeze votul pentru ultima oară. Peste 1,5 milioane de oameni, potrivit sindicatelor, au mărşăluit miercuri în Franţa, 480.000 conform Ministerului de Interne, cifre în scădere semnificativă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰