Antena Meniu Search
x

Video Pacienţii operaţi de Dan Tesloianu cu dispozitive de la cadavre, îngrijoraţi că pot muri oricând. "Nu ştim cât putem să aşteptăm"

Medicul cardiolog Tesloianu a falsificat acordul bolnavilor pentru a le impanta dispozitive scoase de la morţi. Se spune nergu pe alb în referatul cu care procurorii au obţinut arestarea doctorului. În plus, le prescria bolnavilor medicamente care să le scadă ritmul cardiac şi să-i ducă pe masa de operaţie. Totul pentru bani, spun anchetatorii. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.02.2023, 20:12

Vezi și

"Mi-a spus trebuie să pui aparat. I-am spus: Eu aparat nu pun, domnul doctor. După ce mi-a pus aparat, mi-a fost rău, am luat tratament", povesteşte o femeie. Este mărturia unuia dintre pacienţii doctorului Tesloianu. Procurorii au pus cap la cap aceste declaraţii şi actele ridicate de la cel mai mare spital din Moldova şi au ajuns la concluzia că medicul cardiolog le punea pacienţilor diagnostice fictive pentru a justifica montarea dispozitivului. În plus, le prescria bolnavilor medicamente care să le scadă ritmul cardiac. 

Medicul Dan Tesloianu falsifica acordul bolnavilor

"O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienti decedaţi, derulate/recomandate de către (...), nu erau necesare procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică", se arată în referatul de arestare.

De altfel, foile de observaţie clinică, susţin anchetatorii, ar fi pline de ştersături, modificări şi completări. "Mai exact, pacienţilor li se dădea Consimţământul la semnat, fără prea multe explicaţii. După care, la cererea doctorului Tesloianu, se pare că rezidenţii scriau de mână chiar deasupra semnăturii faptul că respectivul aparat era recuperat de la un pacient decedat. Toate acestea se întâmplau fără ca bolnavul să ştie", spune Clara Mihociu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"De semnat, am semnat. Nu ştiu ce, asta-i treaba! Eu nu am ştiut ce îmi pune. Nici nu am văzut cum arăta aparatul", mărturiseşte un pacient. "A venit cu o hârtie, hârtia aceea i-am spus că nu o semnez. Am semnat-o până la urmă, o semnat şi doamnele de pe acolo şi mi-au pus aparatul", spune altcineva. "A primit doar biletul de externare din spital şi atât, nimic din care să rezulte că a primit vreun dispozitiv nou", povesteşte ruda unui pacient.

A ignorat orice, ca să facă bani

Pacienţii se tem pentru viaţa lor şi caută disperaţi răspunsuri. Ne-au scris mulţi pe Fii Observator"Noi suntem ai nimănui. Nu ştim cât putem să aşteptăm şi cât vom mai rezista să aşteptăm. Mulţi poate nu rezistă de azi până mâine", se revoltă un pacient.

În referatul procurorilor se spune negru pe alb că medicul a ignorat riscurile la care şi-a supus pacienţii pentru a face bani: "Astfel, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia în mod premeditat, organizat, precaut, în scop pecuniar, cu ignorarea crasă a deontologiei profesionale, prin ignorarea riscului de a provoca pacienţilor probleme grave de sănătate sau chiar decesul, se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică."

"Are încredere în justiţia română. În sfârşit, am văzut şi noi dosarul după respingerea a două cereri de la Tribunal", declară Marius Todeancă, avocatul medicului Tesloianu.

"Ar trebui să ne atragă atenţia, să ne sensibilizeze asupra necesităţii de a aloca mai mulţi bani pentru programele naţionale de boli cardiovasculare", afirmă Theodora Benedek, preşedinte Comisie Cardiologie. Numai anul trecut, bugetul alocat de Casa de Sănătate a fost de peste 23 de milioane de lei pentru stimulatoare cardiace şi de 11 milioane pentru defibrilatoare interne. În plus, alte 9 milioane de lei au fost acordate de Ministerul Sănătăţii pentru dispozitivele implantate în serviciile de urgenţă. 

Sute de pacienţi au primit dispozitive cardiace scoase de la morţi

Potrivit anchetatorilor, 238 de pacienţi au primit dispozitive cardiace scoase de la morţi. "Dispozitivul se înlocuieşte cu unul nou. Niciodată nu se umblă în dispozitiv să-i creşti viaţa", adaugă Theodora Benedek, preşedinte Comisie Cardiologie.

Cu toate acestea, doctorul Tesloianu insistă că nu e vinovat şi vrea să fie liber. Contestaţia lui se va judeca vineri.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Fii Observator » Pacienţii operaţi de Dan Tesloianu cu dispozitive de la cadavre, îngrijoraţi că pot muri oricând. "Nu ştim cât putem să aşteptăm"