Antena Meniu Search
x

Video Durere fără margini pentru familiile victimelor cardiologului Tesloianu. Certate de medic pentru şpaga prea mică şi cu rudele infectate după operaţie

Apar noi detalii în ancheta cardiologului Tesloianu. Medicul şi-ar fi construit chirurgical portiţe prin care să încaseze bani de la cel puţin 238 de pacienţi. Ar fi înfiinţat un ONG şi organiza simpozioane în care se premia. În 2018, printr-o adresă către Casa de Asigură de Sănătate, scria negru pe alb că a implantat stimulatoare de la morţi.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 20.02.2023, 20:24

Vezi și

"Este vorba de bunicul meu, care din păcate a decedat în 2020. A avut o operaţie, un implant pus în martie 2019. Tot timpul a avut complicaţii, tot timpul a trebuit să revină la controale", povesteşte un tânăr, ruda unui pacient mort. Fiica unei paciente povesteşte cum mama sa de 78 de ani a sfârşit la mai puţin de trei luni după intervenţia medicului. "Mi-a zis că dacă nu o operaţi, moare. I-am zis: Domnu' doctor, eu am doar 15 milioane de lei, bani vechi. (n.r. Medicul a răspuns:) Dar dumneavoastră credeți că se face o operaţie pe inimă cu 15 milioane de lei?", povesteşte femeia.

Cardiologul Tesloianu, reţeaua şpăgii. Mărturiile rudelor pacienţilor morţi

Doctorul a condiţionat material un act medical complet gratuit. Imediat după operaţie, pentru biata femeie a început coşmarul. "S-a infectat cu un microb, cu un stafilococ auriu de la stent, de la acel aparat. Eu i-am spus: Dar nu este aparatul nou? Cum se poate să se infecteze de la un aparat nou? El a spus: Se mai întâmplă", mărturiseşte fiica pacientei decedate.

A doua zi, pacienta a fost operată din nou pentru a i se pune un alt stimulator. În scurt timp, a murit. "Dacă a fost la un pacient 3, 4, 5 ani, la urmatorul pacient nu va mai avea durata de viaţa standard. Şi mai important este riscul de infecţie. Sterilizarea aparatului nu cred că poate fi făcută 100% corect şi conform", spune Mohamed Dardari, cardiolog.

Pe acelaşi subiect

Scandalul stimulatoarelor cardiace de la cadavre

Operaţiile erau făcute de rezidenţi, asta deşi nu aveau drept de liberă practică. Ca să deconteze procedura de implantare a stimulatoarelor de la morţi, medicii treceau în documente coduri false. "În clinica privată a medicului Tesloianu, unde acesta deţine 50% din acţiuni, cardiologul făcea consultaţii şi prescria medicamentul care le încetinea bolnavilor ritmul cardiac. La următoarea consultaţie, dintr-o dată, se constata că bolnavii au nevoie de stimulator, spun anchetatorii", arată Clara Mihociu, reporter Observator. "Este exact opusul a ceea ce au jurat când au depus jurământul lui Hipocrate", a subliniat Vladimir Beliş, fost director INML.

După ce se asigurau că au găsit pacienţii, începeau negocierile. Medicii le-ar fi prezentat pacienţilor două variante: fie aleg un aparat care costă 2.000 de euro, la reducere, fie aleg unul la 5.000 de euro. Evident, mulţi bolnavi alegeau propunerea mai ieftină, fără să ştie că stimulatoarele provin de la morţi şi că, în mod normal, sunt decontate. Pentru acest fals favor, medicii primeau şpagă.

Ca să intre în posesia banilor fără a da de bănuit, medicii ar fi gândit un întreg scenariu. Ar fi înfiinţat un ONG şi donau constant sumele de la bolnavi. Anual, ei organizau simpozioane în cadrul cărora se premiau între ei şi intrau în posesia banilor murdari. "Şantajul era: cumperi de la noi prin şpagă, altfel rişti să mori", spune Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte Comisia de Sănătate.

Anchetatorii au găsit în casele medicilor grămezi de bani. Valută din opt ţări, tablouri ale unor pictori faimoşi, inclusiv stimulatoare. Cu banii din mită, Tesloianu şi-a construit şi o casă într-o arie protejată. Conducerea spitalului "Sfântul Spridon" tace.

  • Manager spital: Momentan, nu avem nimic de declarat.
  • Reporter Observator: Se ştia din vară. Ştia şi spitalul, fusese anunţat şi Ministerul. Nu e nimic despre care ne puteţi spune?
  • Manager spital: Vă anunţăm noi!

Tăcere şi din partea Ministerului Sănătăţii.

  • Reporter Observator: Se face o anchetă în cazul acelor defibrilatoare?
  • Dr. Tiberius Marius Brădățean, secretar de stat: Vă rog, nu. Nu pot să dau explicaţii!
  • Adriana Pistol, secretar de stat: Nu există aşa ceva, nu comentăm aşa ceva. Anchetele în curs nu se comentează.

Până în 2021, cardiologul Tesloianu s-ar fi folosit de o lege ambiguă care îi lăsa o portiţă pentru a face astfel de proceduri, cu aparate de la cadavre. În 2018, medicul trimitea chiar o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi în care spunea că a reutilizat peste 500 de stimulatoare cardiace pentru a face economie: "Din noiembrie 2017, în unitatea noastră au fost implantate 516 stimulatoare cardiace. S-a încercat reducerea la maximum a cheltuielilor, inclusiv prin reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centrul nostru sau alte centre din ţară".

"Fondurile sunt suficiente pentru a deconta toate aparatele de cardiologie implantabile", a declarat Cristian Lăpuşneanu, CNAS Iaşi. Reutilizarea dispozitivelor a fost complet interzisă în urmă cu doi ani. "Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituțiile sanitare publice și private a dispozitivelor și materialelor de unică folosință. Este interzisă utilizarea în instituțiile sanitare publice și private a dispozitivelor medicale de unică folosință, reprelucrate", se arată în Articolul 4, Ordonanţa de Urgenţă nr. 46 din 9 iunie 2021.

În 2022, secţia de cardiologie a medicul Tesloianu a avut alocat un buget de aproape 7 milioane de lei pentru decontul aparatelor cardiace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Durere fără margini pentru familiile victimelor cardiologului Tesloianu. Certate de medic pentru şpaga prea mică şi cu rudele infectate după operaţie