Antena Meniu Search
x

Instalarea aerului condiționat - recomandări și costuri

Considerat un lux până acum câțiva ani, în prezent, aparatul de aer condiționat s-a transformat într-o necesitate. Modelele de ultimă generație fiind la fel de eficiente chiar și atunci când sunt folosite pentru încălzire, aerul condiționat a devenit un accesoriu nelipsit din multe locuințe.

de Redactia Observator

la 18.03.2019, 15:14

Aparat de aer condiționat
Sfaturi pentru instalarea aparatului de aer condiționat - freepik.com

Considerat un lux până acum câțiva ani, în prezent, aparatul de aer condiționat s-a transformat într-o necesitate. Având în vedere că acesta contribuie la atmosfera confortabilă din interior în orice sezon, modelele de ultimă generație fiind la fel de eficiente chiar și atunci când sunt folosite pentru încălzire, aerul condiționat a devenit un accesoriu nelipsit din multe locuințe.

Dacă încă nu ai un astfel de echipament în casă, dar ai în plan instalarea unuia, probabil vrei să afli cum îl alegi pe cel potrivit nevoilor tale, unde îl așezi, ce presupune montajul și care sunt costurile pe care trebuie le iei în calcul în această etapă. Pentru a te ajuta să iei mai ușor decizia potrivită, ți-am pregătit câteva informații utile pe care e bine să le știi atunci când îți cumperi sistemul de aer condiționat.

Instalezi aerul condiționat singur sau apelezi la servicii profesionale?

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că de instalarea corectă a echipamentului de aer condiționat depind performanța acestuia, durata de viață, eficiența energetică și implicit, factura la electricitate. Așadar, dacă vrei să beneficiezi de toate aceste avantaje este esențial ca montajul să fie realizat corespunzător.

În cazul în care ai un buget limitat, cea mai bună variantă este să alegi un aer condiționat ieftin cu tot cu kit de instalare. Pentru a te bucura de economiile făcute, asigură-te că aparatul a fost instalat corect. În caz contrar, costurile ulterioare vor fi mai mari decât banii pe care încerci să îi salvezi.  

Pe de altă parte, dacă nu ai timp sau competențe pentru a instala echipamentul pe cont propriu, apelează cu încredere la o echipă de profesioniști. Deși vei scoate mai mulți bani din buzunar, ai garanția unor servicii de calitate, care asigură funcționarea optimă și de durată a aparatului și astfel, vei putea economisi bani pe termen lung.

Cum se instalează aparatul de aer condiționat?

Instalarea aparatului de aer condiționat este un proces amplu, care implică folosirea unor echipamente profesioniste. Înainte de toate, stabilește numărul unităților interioare necesare și locul în care vor fi amplasate. În funcție de suprafața casei și de compartimentare poți opta pentru o unitate interioară sau pentru un sistem multi-split. Evită, însă, instalarea unei singure unități interioare cu o capacitate mai mare care să deservească mai multe camere întrucât aerul nu va circula uniform, iar diferențele de temperatură pot fi deranjante. În ceea ce privește poziționarea aparatului față de tavan, o distanță de 5-10 cm este suficientă.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când instalezi aparatul de aer condiționat este amplasarea corectă a unității exterioare, astfel încât să nu obtureze ferestrele și totodată, să fie ușor accesibilă pentru intervenții. Dacă nu vrei ca aceasta să afecteze aspectul clădirii în care locuiești, specialiștii pot găsi soluții ingenioase de amplasare pe acoperiș sau în zone ascunse.

Nu în ultimul rând, pentru a beneficia de confort și eficiență sporită este important să se respecte lungimea traseului frigorific recomandată de producătorul aparatului și să se instaleze corect furtunul de evacuare a condensului. În plus, imediat după instalare trebuie efectuată o verificare completă a circuitului, care atestă faptul că echipamentul îndeplinește toate condițiile de funcționare.

Care sunt costurile instalării unui aparat de aer condiționat?  

În unele cazuri, odată cu achiziționarea aparatului de aer condiționat beneficiezi gratuit și de serviciul de montaj. Alteori, însă, acesta nu este inclus și trebuie să apelezi la serviciile unei firme specializate. Prețul pentru instalare depinde atât de capacitatea echipamentului, cât și de opțiunea de montare, Standard sau Premium.

În cazul unui montaj Standard, costul instalării pornește de la 500 lei pentru unitățile cu o capacitate de 9.000 BTU și ajunge la 700 lei pentru capacități de peste 24.000 BTU. Dacă preferi montajul Premium, prin care beneficiezi de un set de accesorii speciale, costurile cresc cu aproximativ 100 lei față de opțiunea Standard. În plus, se adaugă cheltuielile pentru traseul frigorific suplimentar, perforarea peretelui, canalele de mascare a traseului frigorific și a cablului de alimentare, iar prețurile pentru aceste servicii extra variază de la un furnizor la altul.

Fie că decizi să îți instalezi singur aparatul de aer condiționat, fie că alegi să apelezi la o firmă specialitate, părerea unor profesioniști este întotdeauna binevenită. Cere informații și ține cont de recomandările acestora întrucât un montaj executat corespunzător reprezintă garanția confortului de lungă durată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Instalarea aerului condiționat - recomandări și costuri