Video Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Parizerul muncitoresc ia faţa mortadellei italienilor în brutării şi restaurante! Prăjit sau în combinaţie cu pâine şi muştar, preparatul anilor '80 face furori în rândul tinerilor şi stârneşte amintiri celor care au crescut cu el. Acum, parizerul "de nevoie" s-a transformat în parizer "fancy" la ieşirile în oraş!
Era regele micul dejun din comunism, simbolic pentru regimul alimentar auster. Astăzi, parizerul cu pâine şi muştar face furori în brutăriile artizanale.
"Amintiri din copilărie, un gust simplu, dar care ne ţinea de foame. Nu este un sendviş zilnic. Costă 20 de lei. Cât mai puţine chimicale şi cât mai multă carne!", a explicat Daniel Ion, brutar.
Sandvişul s-a viralizat repede şi în online
"Doamne ce bine arată! Îmi e poftă! Vreau şi eu!". Acestea sunt doar câteva dintre comentariile pe care le-am primit la postarea cu sandvişul cu parizer pe care l-am filmat astăzi. Sunt comentarii de la tinerii care nu au prins sendvişul cu parizer în copilărie. Prin comparație, părinţii lor cel mai probabil sunt sceptici la trend.
Cine i-a prins perioada de glorie are cel puţin o amintire legată de gustarea muncitorească. Şi varianta pane este tot mai căutată. Şi-a făcut loc în meniurile restaurantelor care vând mâncare "ca la mama acasă", dar în toi cu vremurile noastre: sub formă de burger!
"Este un pesmet mai gros de origine din Japonia, l-am pus într-o chiflă de tip burger, japoneza aia care se împărţea duminica la biserică. La bază este muştarul, sus este gratinat cu un caşcaval de Ibăneşti, are o maioneză făcută de casă şi salată verde. În forma aceasta costă 45 de lei", a spus Bogdan Alexe, proprietar restaurant.
"Cea mai veche reţetă de parizer am găsit-o în 1944 şi a fost de inspiraţie germană. Parizerul la acea vreme era foarte dens, ca şi cum muşcai dintr-o bucată de friptură. După anii 70 s-a creat o consistenţă mai fină. Nu există parizer rău, important e să citim eticheta", a transmis Dana Pop, inginer în biotehnologii alimentare.
Parizerul s-a popularizat în România anilor '80, în care alimentele de baza erau raţionalizate. Se spune că era produs din resturi de carne și soia. Ba chiar, din 1982, conţinea şi un aditiv radioactiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰