Cel mai periculos tip de brânză ar putea primi o nouă şansă din partea Uniunii Europene. Pentru unii e o delicatesă
Cartea Recordurilor Guinness a stabilit că o brânză produsă în Sardinia este cel mai periculos astfel de produs din lume. Autoritățile din Italia au interzis comercializarea de casu marzu în urmă cu câteva decenii întrucât conține viermi, dar noile reglementări ale Uniunii Europene ar putea reprezenta marea șansă pentru producători.
Producerea brânzeturilor are la bază o tradiție de câteva sute de ani în anumite regiuni de pe glob, producătorii mândrindu-se cu tot felul de varietăți. Cu toate acestea, fermierii din Sardinia au reușit să intre în Cartea Recordurilor producând cel mai periculos sortiment de brânză din lume: casu marzu, notează CNN. Acest tip de brânză este periculos din cauza unui ingredient secret: viermii care se dizolvă în interiorul acesteia și care au determinat autoritățile să interzică comercializarea acesteia. Casu marzu este doar unul dintre numele sub care este cunoscută această delicatesă, ea având denumiri diferite, în funcție de laptele folosit și de regiunea unde este produsă.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la brânzeturi. Cele mai recente descoperiri ale specialiștilor
Brânza casu marzu. O istorie antică
Giovanni Fancellor, un jurnalist din Sardinia, este de părere că originile acestei specialități culinare vin chiar din perioada Imperiului Roman. El a mai subliniază că cele mai vechi rețete înregistrate datează de la începutul secolului trecut, dar și că consumul viermilor a fost menționat de figuri istorice ca Aristotel sau Plinius cel Bătrân. Jurnalistul este familiarizat din copilărie cu acest tip de brânză, tatăl său fiind unul dintre păstorii specializați în producerea de cazu marzu.
- O nouă insectă, autorizată de Comisia Europeană ca ingredient alimentar pentru piaţa UE
- "10 litri de lapte, 60 de ouă şi doi pui". Produsele BIO cumpărate direct de la poartă, la mare căutare....
- Cum au adoptat românii merdenelele. Povestea plăcintei împrumutate de la turci și care a devenit gustul copilăriei
În general, producția de cazu marzu începe în luna iunie, atunci când animalele întră în perioada de reproducere, iar iarba pe care o consumă își schimbă calitățile și devine mai uscată. În primă fază, laptele este transformat într-o varietate locală de pecorino sărat. Cu toate acestea, procesul de maturare a brânzei este completat de musculițele care își depun ouăle în crăpături. Pe măsură ce larvele se dezvoltă, proteinele pe care le secretă transformă brânza dură într-o pastă moale al cărei gust poate persista pentru câteva ore.
Cum se mănâncă cea mai periculoasă brânză din lume?
În ciuda titlului primit în 2009, cazu marzu este pentru unii dintre cunoscători un afrodiziac, dar modul în care este consumată poate varia. Mai exact, unii producători preferă să amestece brânza și viermii cu ajutorul unei centrifuge, asta în timp ce alții preferă să se delecteze folosindu-se doar de o lingură.
Din punct de vedere legal, cazu marzu se află într-o zonă gri, fiind considerat un produs tradițional din Sardinia. Comercializarea sa a fost interzisă în conformitate cu o serie de reglementări ale guvernului italian din 19962, care interzic vânzarea de alimente infestate cu paraziți. Cu toate acestea, noile reguli la care lucrează autoritățile europene ar putea reprezenta o șansă pentru acest tip de brânză. Mai exact, UE a început să ofere autorizații pentru consumul insectelor și al produselor derivate din acestea.
Autor: Adrian Popovici
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰