Antena Meniu Search
x

Condamnat la moarte în urmă cu 55 de ani, un japonez va fi judecat din nou. Bărbatul de 87 de ani este acuzat că și-a ucis șeful și întreaga lui familie

Situație incredibilă în justiția niponă. După 55 de ani de când a fost condamnat la moarte, un japonez de 87 de ani va fi judecat din nou.

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 17:23

Condamnat la moarte în urmă cu 55 de ani, un japonez va fi judecat din nou. Bărbatul de 87 de ani este acuzat că și-a ucis șeful și întreaga lui familie - Profimedia

Iwao Hakamada, în vârstă de 87 de ani, este cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, potrivit Amnesty International. El a fost condamnat la moarte în 1968 pentru uciderea șefului său, a soției acestuia și a celor doi copii ai lor în 1966, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Și-a recunoscut vinovăția sub presiune

Fostul boxer profesionist a mărturisit crimele după 20 de zile de interogatoriu în timpul cărora ar fi fost bătut. Ulterior, el și-a retras mărturisirea în instanță. Grupurile pentru drepturile omului au criticat faptul că Japonia se bazează pe mărturisiri, despre care spun că poliția le obține adesea prin forță.

În cadrul rejudecării, judecătorii vor decide dacă ADN-ul din petele de sânge găsite pe hainele despre care se presupune că ar fi fost purtate de ucigaș se potrivește cu cel al lui Hakamada. Avocații săi au susținut că nu este așa și că probele au fost fabricate.

Pe acelaşi subiect

În 2014, Hakamada a fost eliberat din închisoare și i s-a acordat dreptul la un nou proces de către o instanță districtuală, care a constatat că anchetatorii ar fi putut planta probe. Totuși, decizia a fost anulată de către Înalta Curte din Tokyo.

Însă, în urma unui apel, judecătorii Curții Supreme au cerut instanței supreme să se răzgândească, ceea ce a dus la decizia privind rejudecarea condamnatului.

„Am așteptat această zi timp de zeci de ani și a venit. În sfârșit, o greutate a fost ridicată de pe umerii mei", a declarat sora lui Hakamada, Hideko, în vârstă de 90 de ani, care a petrecut ani de zile făcând campanie în favoarea fratelui ei.

Asociațiile de avocați au salutat decizia și au cerut ca procesul să se desfășoare în regim de urgență având în vedere vârsta înaintată a condamnatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat vreodată jucării second hand copilului dumneavoastră?
Observator » Inedit » Condamnat la moarte în urmă cu 55 de ani, un japonez va fi judecat din nou. Bărbatul de 87 de ani este acuzat că și-a ucis șeful și întreaga lui familie