Antena Meniu Search
x

Cum a devenit Elena Ceauşescu academician, deşi avea doar patru clase

Elena Ceușescu a rămas în memoria colectivă a soția Dictatorului, dar mai ales pentru celebra formulare codoi”, citirea mot-à-mot a dioxidului de carbon (CO2)

Elena Ceușescu a rămas în memoria colectivă a soția Dictatorului, dar mai ales pentru celebra formulare codoi”, citirea mot-à-mot a dioxidului de carbon (CO2).

Elena Ceauşescu a fost aleasă membru al Academiei Române în 1974. A fost ultimul membru acceptat până la Revoluţie. “Studiile Elenei Ceauşescu se rezumă la clasele primare. Avea să devină însă inginer chimist, doctor în chimie şi, în sfârşit, academician. În faza ei de maximă ascenţiune intelectuală, numele i se pronunţa invariabil: «Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu». Elena Ceauşescu a ajuns numărul doi din partid. Primei doamne i-au revenit politica de cadre, ştiinţa, tehnologia şi cultura”, scrie istoricul Lucian Boia, în “România, ţara de frontieră a Europei”.

Nu puțini români se întreabă ce s-a întâmplat cu această titulatură acordată „savantei de renume mondial”. Un statut al Academiei Române precizează că sunt excluşi toţi acei membri care au suferit condamnări penale, drept pentru care soția lui Ceaușescu a fost exclusă post-mortem. Decizia a fost luată în prima şedinţă a Academiei din anul 1990.

Doctor Honoris Causa „Tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu”

Elena Ceauşescu a devenit doctor în chimie în 1967, cu teza „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. Aceasta a fost însă redactată de alţii savanţi în domeniu. “Nu avea cum să scrie ea. Avea în realitate patru clase. Restul studiilor sunt incerte. Au circulate numeroase legende despre cei care au scris doctoratul. Clar că erau profesori de chimie, savanţi. Elena Ceauşescu a primit numeroase titluluri de Doctor Honoris Causa, însă ele erau conjuncturale. Era o chestie de protocol. De fiecare dată când şeful statului era invitat undeva, exista un protocol între cele două ţări şi se acordau şi aceste titluri. Foarte multă lume ştia cine este ea. Cunoştinţele ei în chimie erau limitate”, explică Elena Solunca, reprezentanta Biroului de Presă a Academiei Române la acea vreme, citată de Historia.ro

Fosta prima doamnă a țării a primit și alte  titluri de Doctor Honoris Causa ale unor universităţi de renume din lume. De regulă, acestea sunt titluri care se acordă persoanelor care s-au distins în anumite domenii profesionale, sociale sau politice. Singurul merit al Elenei Ceaușescu a fost că era soţia fostului dictator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Cum a devenit Elena Ceauşescu academician, deşi avea doar patru clase