Antena Meniu Search
x

CUM prepari CEA MAI BUNĂ ZACUSCĂ. Cum să eviți CEA MAI MARE greşeală a gospodinelor

Pregătirile pentru iarnă au intrat în linie dreaptă

Pregătirile pentru iarnă au intrat în linie dreaptă. Gospodinele dau zor să umple cămările, iar sezonul conservelor de legume e în toi. O reţetă de zacuscă pregătită în mod clasic, la foc de lemne şi în oală de tuci, ca la mama acasă, e cea mai bună alegere pentru un preparat delicios. 

Ingrediente pentru o porţie :

5 kg vinete 2 kg ciuperci de cultură

4 kg ardei kapia roşu sau gras, tot roşu

2kg. ceapă

2 kg. roşii un borcan mare (800 ml) de sos/ pasta de roşii şi ardei

1 litru ulei o legătură cimbru verde, merge şi uscat, dacă nu aveţi grădină

100 gr. piper proaspăt măcinat 10 foi de dafin sare după gust

Mod de preparare: Se coc vinetele, se curăţă, se scurg, se dau prin maşina de tocat cu o sită cu orificii mari! La fel se procedează şi cu ardeiul. După ce se coace ardeiul, se curăţă şi apoi se toacă prin maşină cu aceeaşi sită. Ciupercile se curăţă de coajă, se spală, se toacă cubuleţe cu latura de aproximativ 7 mm. Ceapa se curăţă, se spală în mai multe ape, se toacă mărunt, roşiile se dau prin separator. Acestea fiind spuse, se pregăteşte un vas încăpător, cu fundul gros şi se începe pregătirea termică a ingredientelor pentru zacusca tradiţională, căci e o reţetă de când lumea. Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul în el, se încinge, după care se adaugă ceapa şi se lasă să se soteze până devine translucidă, după care se adaugă ciupercile.

Se lasă să se soteze şi ele câteva minunte şi când s-au înmuiat, se adaugă ardeiul. După alte cinci minute se pune sucul de roşii şi bulionul, lăsăm să fiarbă în voie, la foc domol. Ultimele intrate în baia de foc vor fi vinetele. Se adaugă, se amestecă, se condimentează, eu am pus şi niste crenguţe de cimbru verde, pe care la final le-am scos cu spumiera. Se fierbe la foc domol, până în momentul în care uleiul începe să se ridice la suprafaţă. Atunci zacusca este gata de pus în borcane, sterilizate o jumătate de ora la cuptor şi tinute acolo, să stea calde.

Pentru a fi siguri că nu se sparg, trebuie să evităm cea mai mare greșeală a gospodinelor: le aşezăm pe o tavă de inox în momentul când punem zacusca fierbinte în ele. Înfiletăm capacele borcanelor, le întoarcem cu capacul în jos şi aşa le împăturim pentru două zile, asta este de fapt sterilizarea lor. Apoi le depozităm într-un loc răcoros.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » CUM prepari CEA MAI BUNĂ ZACUSCĂ. Cum să eviți CEA MAI MARE greşeală a gospodinelor