Antena Meniu Search
x

Video Descoperire incredibilă în Iran. Cel mai vechi ruj din lume a fost găsit într-un cimitir antic și are 5.000 de ani. Ce au constatat arheologii

Descoperire incredibilă făcută de arheologi! Este vorba despre cel mai vechi ruj din lume, care are, atenţie, cinci mii de ani!  Produsul cosmetic a fost găsit într-un cimitir antic din sudul Iranului, în 2001, însă a fost nevoie de zeci de ani pentru ca cercetătorii să îi poată stabili vechimea. După ce l-a analizat în detaliu, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că femeile de pe atunci îşi aplicau rujul, cel mai probabil, cu o pensulă. Arheologii au mai constatat un alt aspect deosebit, şi anume că rujul s-a păstrat de-a lungul celor cinci milenii.

de Redactia Observator

la 14.03.2024, 09:02

Vezi și

Rujul de o coloare roșu intens a fost găsită într-un cimitir antic în 2001. Spre deosebire de rujurile moderne, probabil că a fost aplicat cu o pensulă, spun oamenii de știință.

Cel mai vechi ruj din lume, descoperit într-un cimitir antic

Unul dintre cercetătorii care l-au analizat, profesorul de arheologie Massimo Vidale de la Universitatea din Padova din Italia, a declarat că îi place să-și imagineze că este purtat de femeile „societăților de elită de acum 5.000 de ani”. Recipientul care conținea produsul cosmetic a fost unul dintre multele artefacte care au apărut după inundații și au căzut în mâinile hoților de artefacte, înainte de a fi recuperate de autoritățile iraniene.

„Am fost surprinși pentru că substanța era foarte diferită de cele gri și compacte pe care le găsisem anterior în alte recipiente. Combinat cu alte ingrediente, inclusiv uleiuri vegetale și ceară, a format „exact un ruj modern”, a spus profesorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Descoperire incredibilă în Iran. Cel mai vechi ruj din lume a fost găsit într-un cimitir antic și are 5.000 de ani. Ce au constatat arheologii