Antena Meniu Search
x

Video Deşeurile din ape ar putea fi adunate, în curând, cu ajutorul roboţilor

Producem mai multe deşeuri decât reciclăm, iar multe dintre ele ajung pe fundul mărilor, unde devin o sursă de poluare. Până acum nu puteau fi adunate decât de scafandri. În curând, însă, vor putea fi colectate de roboţi. O echipă de cercetători din Cluj-Napoca face parte din echipa internaţională care dezvoltă proiectul. Românii vor antrena roboţii să găsească deşeurile şi se vor ocupa şi de teste.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 23.06.2021, 09:32

Vezi și
  • Bugetul pentru realizarea roboţilor a fost de cinci milioane de euro.

Avem robotul de suprafaţă, care este conectat prin două cabluri de roboţii subacvatici. Avem roboţelul mai mic, care scanează după deşeuri, şi roboţelul mai mare, care are dispozitivul de prindere cu care adună deşeurile.

Aceasta este metoda prin care, în curând, deşeurile de pe fundul mărilor vor fi colectate eficient şi sigur. Totul face parte dintr-un proiect la care participă 49 de cercetători din şase ţări europene. Printre ei sunt şi oameni de ştiinţă din Cluj-Napoca.

Lucian Bușoniu, profesor Universitatea Tehnică Cluj: O să dezvoltăm nişte algoritmi bazaţi pe inteligenţa artificială, algoritmul fiind să găsim deşeurile respective în timpul cel mai scurt posibil.

Pe lângă cei doi roboţi subacvatici, în locul în care apele sunt limpezi şi condiţiile vor permite, se va folosi inclusiv o dronă. 

Pe acelaşi subiect

Bugetul pentru realizarea roboţilor, 5 milioane de euro

Tassos Natsakis, membru echipa de lucru: Drona ne ajută să detectăm deşeurile din aer pentru că are o vedere mult mai largă decât cele subacvatice şi ne dau ideea unde se găsesc deşeurile astfel încât să fie o vedere mai detaliată.

Sistemul, care este primul la nivel mondial, va fi nu doar mai practic, dar şi mai sigur pentru că, în momentul de faţă, pentru a curăţa apele de gunoaie se folosesc scafandri.

Lucian Bușoniu, profesor Universitatea Tehnică Cluj: Cred că avantajul principal este unul de cost şi de siguranţă. De multe ori există pericol pentru scafandri cum ar fi plasele de pescuit care sunt uitate pe fundul mării, lăsate acolo sau căzute sau rupte, şi scafandrul se poate prinde în ele. 

Roboţii au capacitatea de a colecta aproximativ doi metri cubi de deşeuri pe zi. Ei vor fi testaţi în curând în apele Mării Adriatice, în Croaţia. Bugetul total al proiectului a fost de cinci milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » Deşeurile din ape ar putea fi adunate, în curând, cu ajutorul roboţilor