Fenomenul Luna Căpşună, spectacol pe cer (Video)
Au mai rămas câteva ore până când pe cer va apărea "Luna Căpşună". Fenomenul va putea fi văzut din ţara noastră în jurul orei 22.00 şi coincide şi cu eclipsa în penumbră. În seara asta satelitul natural al Pământului ar urma să capete o nuanţă uşor roşiatică. În culturile din toată lumea, evenimentul astronomic a fost asociat cu o serie de mituri şi legende.
- Evenimentul este considerat unul rar și spectaculos.
- Luna Căpșună își are originile în istoria triburilor nativ americane.
Lună Căpşună şi-a căpătat numele de la triburile nativ americane. Iar asta pentru că evenimentul astrologic coincidea cu recoltarea fructelor cu acelaşi nume. În Europa, fenomenul a fost botezat popular "Luna Roz" sau "Luna Trandafir", datorită culorii pe care o capătă. Departe de legendele din popor, specialiştii au o altă explicaţie.
Adrian Şonka, astrofizician: Atunci când se produce o lună plină, cum o să fie astăzi la ora 22.18, se pot produce eclipse de lună şi în această seară o să avem o eclipsă de lună care o să înceapă la 20.40.
Neil de Grasse Tyson, astrofizician american: Luna plină este întotdeaua în partea opusă a Soarelui. Iar când Soarele apune în iunie, se află foarte puţin sub orizont. Iar Luna, din partea opusă, este puţin deasupra orizontului.
Capătă o nuanţă de galben. Aşa că, luna plină din iunie se numeşte luna de miere.
Fenomenul coincide cu eclipsa din penumbră. Un astfel de eveniment astronomic are loc de patru ori în acest an, când aproape jumatate din discul Lunii se va afla în penumbra Pământului.
Adrian Şonka, astrofizician: Nu o să se întunece foarte mult, dar s-ar putea să se vadă ceva. Aşa că dacă oamenii vor să se uite la lună plină în seara asta, s-ar putea să se vadă că jumătate din ea, partea din dreapta, este puţin mai închisă la culoare sau mai puţin strălucitoare decât cealaltă parte.
Fenomenul din seara aceasta face parte din cele trei cele mai importante evenimente astronomice de anul acesta. În luna octombrie va avea loc Opoziţia lui Marte, iar în decembrie va fi şi conjuncţia rară a lui Jupiter şi Saturn, fenomen care nu a mai avut loc de mai bine de 20 de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰