Antena Meniu Search
x

Video Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2023. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Ziua Crucii

Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită de către credincioşi pe 14 septembrie, zi de post şi de cruce roşie în calendar. Numită şi Ziua Crucii, Înălţarea Sfintei Cruci este considerată ziua în care începe toamna cu adevărat. Sărbătoarea de Înălţarea Sfintei Cruci este, totodată, o zi marcată de numeroase tradiţii şi superstiţii. Vezi ce nu este bine să faci la Înălţarea Sfintei Cruci 2023.

de Redactia Observator

la 14.09.2023, 08:44

Vezi și

Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul este prăznuită în fiecare an de către credincioşi pe data de 14 septembrie. În popor, Înălţarea Sfintei Cruci se mai numeşte şi Ziua Crucii şi este considerată data ce vesteşte începutul toamnei. 

Înălţarea Sfintei Cruci 2023. Tradiţii şi obiceiuri

Înălţarea Sfintei Cruci 2023. Ziua de 14 septembrie este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui, potrivit news.ro.

Sub prima denumire, Înălţarea Sfintei Cruci este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor.

Pe acelaşi subiect

A doua denumire a sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară. La sate, încă se mai crede că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită "piatra nestemată", ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

Potrivit altor tradiţii care marchează Ziua Crucii, de Înălţarea Sfintei Cruci se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchete de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Superstiţii de Ziua Crucii 2023. Ce nu este bine să faci de Înălţarea Sfintei Cruci

Sărbătoarea de Înălțarea Sfintei Cruci este zi cu cruce roşie în calendar, astfel că nu este bine să faci treburi în casă sau gospodărie.

De asemenea, Înălțarea Sfintei Cruci este zi în care se ţine post negru. Însă cei care nu pot să ţină post de Ziua Crucii, este important să respecte anumite reguli. De Înălțarea Sfintei Cruci, nu ai voie să mănânci pepeni, usturoi, struguri, prune sau orice alimente care au în mijloc semnul Sfintei Cruci. altfel vei atrage răul.

Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.

Tot în această zi, în Bucovina se făceau acte ritualice contra duhurilor rele sau cu scop fertilizator. De pildă, oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfinţit, crezând că astfel vor avea parte de recoltă bogată în toamna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Inedit » Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2023. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Ziua Crucii