Antena Meniu Search
x

Video Legătura dintre Jane Birkin şi celebra geantă Hermès care-i poartă numele. Povestea a intrat în cartea de istorie a culturii pop

Jane Birkin, actrița de origine franco-britanică ce a marcat cultura pop, s-a stins din viață la Paris, la vârsta de 76 de ani. Cunoscută pentru timbrul inconfundabil al vocii sale, Birkin a format un cuplu celebru alături de cântărețul și compozitorul Serge Gainsbourg. Starul și-a împrumutat numele unei faimoase genți

de Redactia Observator

la 16.07.2023, 20:59

Vezi și

Siluetă androgină, pomeţii înalţi, ochii mari, expresivi, de păpuşă, accentul irezistibil, şoptit, spontaneitatea nefiltrată şi stilul vestimentar fără cusur au făcut din Jane Birkin o divă a lumii şi un fashion icon. Englezoaica mutată în Franţa, cântăreaţă si actriţă, muză şi iubită a lui Gainsbourg, alături de care a trăit o poveste de dragoste rămasă în istorie, chiar şi la 40 de ani de la despărţirea lor.  

Jane Birkin a murit la 76 de ani. Povestea de dragoste cu Serge Gainsbourg

"Ne-am cunoscut pe platoul de filmare. Ea a crezut că sunt urât şi nici eu nu am crezut că ea e prea atrăgătoare. Lucrurile s-au schimbat în timpul filmărilor", spune Serge Gainsbourg.

În 1969, cei doi au cucerit şi scandalizat în egală măsură lumea cu melodia "Je t'aime, moi non plus", cu o copertă pe care se putea citi numai "interzis celor sub 21 de ani". O piesă scrisă iniţial pentru fosta iubită a lui Gainsbourd, Briggite Bardot. Vaticanul a calificat piesa drept obscenă, BBC a interzis-o, dar Gainsbourg a vândut 6 milioane de exemplare în toată lumea.

Pe acelaşi subiect

Au trăit împreună 13 ani, iar din relaţia lor pasională s-a născut Charlotte Gainsbourg. În 1980, Jane Birkin l-a părăsit din cauza bețiilor lui, dar au rămas prieteni.

Povestea celebrei genţi Hermès Birkin

Jane Birkin a fost un fenomen. Minimalismul, eleganţa şi rafinamentul i-au definit stilul. Actriţa a transformat blugii şi tricourile albe în rafinament. Cu accesorii simple şi coşul de răchită în mână. Asta înainte de celebra geantă care avea să-i poarte numele. Jane Birkin a fost cea care l-a inspirit pe directorul executiv al casei de modă Hermès să confecţioneze în 1983 o geantă în exclusivitate pentru ea. Un model devenit rapid emblemă a luxului. 

"Aveam o agendă, ca de obicei. O geantă plină de hârtii, iar totul a căzut pe jos. Le-am ridicat şi el a spus că ar trebui să ai buzunare unde să îţi pui agenda. I-am spus "Ce poţi face? Hermes nu face genţi cu buzunare." Atunci el a spus "Eu sunt Hermes!" Atunci i-am dat agenda şi i-am spus că dacă poţi face o geantă cu buzunar, ar fi minunat. Am făcut o schiţă, a luat-o cu el, iar o lună mai târziu am primit un apel în care îmi spuneau să vin să mă uit la geantă. Mi-au spus dacă o pot numi după mine. Am fost flatată. Când cineva spune pentru ce eşti cunoscută aş putea să spun pentru geantă", mărturisea Jane Birkin.

Şi-a folosit vocea pentru a milita pentru drepturile femeilor şi comunităţilor LGBT. Ca actriţă, Jane Birkin a jucat în aproape o sută de pelicule şi a făcut pereche cu nume mari. Printre alţii, alături de Depardieu sau Alain Delon. La 22 de ani, apărea în controversatul film "Blow-Up" de Michelangelo Antonioni, din 1966, complet goală. 

În noiembrie 2011 actriţa venea pentru prima dată în România într-un concert la Sala Palatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Inedit » Legătura dintre Jane Birkin şi celebra geantă Hermès care-i poartă numele. Povestea a intrat în cartea de istorie a culturii pop