Antena Meniu Search
x

Leonidele, ploaie de stele căzătoare în noiembrie 2021

Leonidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori active în an, sunt vizibile, în luna noiembrie, pe teritoriul României, punctul maxim fiind atins în noaptea de 16 spre 17 noiembrie.

de Redactia Observator

la 13.11.2021, 12:46

O ploaie de stele va fi vizibilă în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, în România
O ploaie de stele va fi vizibilă în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, în România - Shutterstock

Ploaia de stele căzătoare Leonide atinge punctul maxim în 16-17 noiembrie 2021 

Leonidele sunt vizibile între 6 și 30 noiembrie, iar pe teritoriul țării noastre, punctul maxim fiind atins în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2021, în a doua jumătate a nopții. Cel mai bun loc pentru a urmări fenomenul astronomic este în zone fără lumină artificială, la sate sau la marginea orașelor. 

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle

Leonidele sunt resturi ale cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1000 de meteori pe ora, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pe acelaşi subiect

Cometa Temple-Tuttlea, în traiectoria sa, a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele. Particule pătrund cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină. Aceste dâre luminoase durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori” iar publicul „stele căzătoare”

Cum se pot admira Leonidele

Punctul maxim al Leonidelor poate fi urmărit în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, pe teritoriul României. Acest fenomen va putea fi admirat cel mai bine din locuri cu cer senin, lipsit de lumini artificiale. Din orașele mari nu se pot observa meteoriții tocmai din cauza iluminatului stradal sau al semnelor luminoase de pe clădiri. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și o locație la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer senin, pot vedea maxim 20 de meteori pe oră. 

Pentru a umări acest fenomen spectaculos, nu este nevoie de niciun dispozitiv sau instrument astronomic. Puteți urmări ploaia de stele, întinși, pe un șezlong ssau un sac de dormit. Vă mai trebuie îmbrăcăminte adecvată pentru nopțile de noiembrie. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Leonidele, ploaie de stele căzătoare în noiembrie 2021