Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Looking for The New Shakey. Lens V2, proiectul care a câștigat prima ediție a competiţiei de robotică

Roboţii ne pot face viaţa mai uşoară! O demonstrează maşinăriile create de mai mulţi tineri români, care pot înlocui cu succes curierii, translatorii sau care pot ajuta persoanele cu dizabilităţi. La prima ediţie a concursului de robotică "Looking for The New Shakey", inventatorii s-au întrecut în ingeniozitate şi  au încercat să-i convingă pe juraţi că robotul lor poate deveni o soluţie pentru un viitor mai simplu.  Premiul cel mare a fost câştigat de un elev din Târgu Jiu, care a reuşit să construiască o maşinărie ce îi poate ajuta pe cei cu probleme atunci când totul pare imposibil.

de Ingrid Tîrziu

la 14.07.2023 , 12:13

Lens V2 este câştigătorul primei ediţii a concursului de robotică, organizat de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Este invenţia lui Vlad, care spune că maşinăria sa va fi de mare ajutor atât în misiunile de salvare, cât şi pentru persoanele cu dizabilităţi, care au nevoie de asistenţă pentru a ocoli obstacolele. Este gândit să acţioneze pe orice tip de teren accidentat şi să exploreze medii de viaţă riscante.

Vlad Pătrulescu, câştigătorul concursului de robotică: "Este o platformă multifuncţională cu picioare, care cară echipamente în zone neaccesibile omului. Survolează anumite zone şi face măsurători de teren şi scanări. L-am plimbat prin casă şi l-am pus să alerge pisica, aşa mă distrez eu." 

Ce roboți au fost prezentați în acest concurs?

Vezi și

Există şi invenţii care să ne pot face viaţa mai uşoară în călătorii, precum Robotul Cuza, creat de trei tineri din Constanţa. Acesta are chiar şi capacitatea de a ne identifica emoţiile şi de a ne sfătui cum să fim mai fericiţi.

Pe acelaşi subiect

Robotul Cuza: "Salut! Ce mai faceţi?"

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: "Acest robot poate traduce în timp real orice propoziţie, dintr-o limbă în alta." 

Mara, Mihnea şi David, creatorii robotului Cuza: "Are o funcţie de traducere în timp real a unei conversaţii, are o funcţie de identificare a obiectelor vestimentare. Ea a fost iniţial proiectată pentru oamenii nevăzători, dar ulterior ne-am gândit că îl putem folosi în instituţii, pentru a vedea dacă vestimentaţia unei persoane este adecvată. Recunoaşte emoţia. Şi îmi dă un anumit feedback pentru a mă simţi mai bine." 

Robotul Seramiclean este gândit să colecteze selectiv deşeurile din zonele urbane. Sergiu, Ştefan şi Alin vor să aducă o schimbare în oraşul lor natal, Galaţi. 

Sergiu, Ştefan, Alin, creatorii robotului Seramiclean: "Momentan, acesta este un model demonstrativ, dar pe viitor ne dorim să-l aducem la scală reală."

Şi serviciile de curierat ar putea fi asistate sau chiar înlocuite de un robot care poate fi programat să livreze colete oriunde, printr-un singur click pe telefon. 

Vlad şi Alexandra, creatorii robotului livrator de colete: "Poate să tragă undeva până la 500 de kg. Este un robot multifuncţional, depinde ce accesorii punem pe el. Poate să ajute la munci agricole, poate ajuta persoanele cu dizabilităţi, depinde cu ce îl echipăm." 

7 roboţi au concurat în finala ineditei competiţii, ce avut loc în Capitală. Premiul cel mare a fost oferit de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi constă în finanţarea totală a următorului proiect de robotică al câştigătorului.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Inedit » "Looking for The New Shakey. Lens V2, proiectul care a câștigat prima ediție a competiţiei de robotică