LUNEA RUSALIILOR. Ce trebuie să faci astăzi, de SFÂNTA TREIME, ca să ai noroc până la finele anului. Tradiţii şi supersitiţii, la 50 de zile după Paşti
A doua zi de Rusalii, Lunea Rusaliilor, este cunoscută şi sub numele de Sfânta Treime. Această zi este dedicată praznuirii Sfântului Duh.
A doua zi de Rusalii, Lunea Rusaliilor, este cunoscută şi sub numele de Sfânta Treime. Această zi este dedicată praznuirii Sfântului Duh.
Astfel, a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii : „Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.
FENOMEN INEXPLICABIL de RUSALII. O lumină BIZARĂ a apărut pe cer, nimeni nu ştie ce poate fi (VIDEO)
In calendarele romanesti, aceasta zi este trecuta ca fiind sarbatoarea Sfintei Treimi. Denumirea aceasta, de data mai noua, reprezinta probabil o influenta catolica (la catolici Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii). In sec. XII, nici in Apus nu era inca generalizata o asemenea sarbatoare, ci era privita in unele manastiri ca o inovatie; ea a fost stabilita definitiv in Apus abia la 1334. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe insa, Lunea de dupa Rusalii este numita inca Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar, potrivit crestinortodox.ro.
- Unul dintre ATACATORII de la London Bridge, FILMAT de jurnaliştii Channel 4, în urmă cu un an! În ce ipostaze a...
- SELFIE MORTAL la Iaşi! Un adolescent de 17 ani a urcat pe o macara ca să-şi facă o poză, s-a ELECTROCUTAT şi a...
- IMAGINE IREALĂ! Poliţistul Marian Godină a postat pe Facebook o fotografie de la un accident ŞOCANT
- Florin, bucătarul din Iași care s-a bătut cu teroriştii la Londra, nu se crede EROU: "Sunt un simplu om care...
Ce este bine să faci astăzi
Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua -, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.
În lunea Rusaliilor, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuiește a treia persoană a a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Intru aceasta zi, prăznuim pe însuși Preasfântul si de viată făcătorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.
Însă, in calendarele romanești aceasta zi este trecuta ca sărbătoare a Sfintei Treimi. Se pare ca aceasta denumire a fost data sub influenta catolica. La catolici, Sfântă Treime e sărbătorita in prima Duminica după Rusalii. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numita Lunea Sfântului Duh, ca in Penticostar.
Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele. În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.
Şi ce să nu faci
- Să nu mergi „la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!
- Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.
- Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.
- Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.
De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamini, nu se mai culeg ierburi de leac. Daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰