Antena Meniu Search
x

Video "Ne daţi voie să vă udăm?". De Paște, fetele din Bistrița-Năsăud speră să fie udate, ca să aibă noroc tot anul

Tradițiile de Paște sunt păstrate cu sfințenie în anumite zone ale țării. Spre exemplu, în Bistrița-Năsăud un moment aşteptat cu drag este "udatul fetelor". În a doua zi de Paşte, băieţii merg să stropească femeile din familie şi din vecini, iar ele, la rândul lor, trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri.

de Redactia Observator

la 26.04.2022, 08:16

Vezi și

Îmbrăcați în costume populare, bărbații așteaptă fetele şi femeile la ieșirea din biserică și le stropesc cu parfum.  

Ne daţi voie să vă udăm?

Da.

Pe care le vom uda, acele se vor usca. Pe care le vom stropi, acele vor înflori.

Pe acelaşi subiect

Obiceiul este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară, dar se practică şi în Banat sau în Bucovina. După mersul la biserică, cetele de bărbați și băieți iau la pas pe ulițe și intră în casele unde sunt fete de măritat.

Noi umblăm din casă în casă să udăm florile frumoase! Cineva din sat ne-a îndrumat că în acesată ar fi multe fete de udat. 

Fetele speră să fie udate pentru a avea noroc în acest an

Iar femeile şi fetele îşi aşteaptă musafirii cu cele mai alese bucate. Udate şi ele, însă cu vin sau cu celebra țuică de prune din Ardeal.

Sa ne dea Dumnezeu sănătate ca la anul sa putem veni din nou!

Fetele speră să fie udate pentru a avea noroc în acest an și, de ce nu, să se aleagă cu un soț. Nu de alta, dar doritori există. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » "Ne daţi voie să vă udăm?". De Paște, fetele din Bistrița-Năsăud speră să fie udate, ca să aibă noroc tot anul