O companie care produce vibratoare şi-a SPIONAT clienţii, iar acum trebuie să plătească despăgubiri de milioane de dolari
O companie canadiană care produce vibratoare, We-Vibe, a fost condamnată prin ordin judecătoresc să plătească despăgubiri colective de 4 milioane de dolari canadieni (2,9 milioane de dolari americani), după ce a spionat activitatea sexuală a clienţilor ei, informează The Guardian.
O companie canadiană care produce vibratoare, We-Vibe, a fost condamnată prin ordin judecătoresc să plătească despăgubiri colective de 4 milioane de dolari canadieni (2,9 milioane de dolari americani), după ce a spionat activitatea sexuală a clienţilor ei, informează The Guardian.
Producătorul We-Vibe a fost de acord să achite fiecărui client până la 10.000 de dolari canadieni (7.400 dolari americani), după ce a expediat ”vibratoare inteligente” care monitorizau - fără ştirea clienţilor - modurile în care produsele erau utilizate.
În urma unui proces colectiv demarat într-un tribunal federal din statul american Illinois, compania care deţine We-Vibe, Standard Innovation, a primit ordinul de a achita despăgubiri totale de 4 milioane de dolari canadieni (2,9 milioane de dolari americani). Persoanele care au utilizat produsul au primit dreptul de a beneficia de despăgubirea maximă, în timp ce clienţii care doar au cumpărat un astfel de vibrator, dar nu l-au folosit, au primit despăgubiri de 199 de dolari.
Produsul în cauză - un model We-Vibe 4 Plus - este un vibrator conectat la bluetooth, care costă 109 dolari americani, ce poate fi controlat prin intermediul unei aplicaţii. Potrivit descrierii sale oficiale, acest tip de vibrator ”permite cuplurilor să îşi păstreze flacăra aprinsă - împreună sau despărţiţi”. Meniul de control poate fi activat de la distanţă, permiţând, de exemplu, unei persoane aflate la distanţă să interacţioneze, fizic, cu partenerul ei de cuplu cu care comunică în timpul unui apel video.
Însă acea aplicaţie încorporată în produs a inclus o serie de vulnerabilităţi de securitate şi intimitate.
Aplicaţia care controlează vibratorul are un filtru de securitate neperformant, ce permite oricărei persoane din raza de acţiune bluetooth să preia controlul asupra dispozitivului.
În plus, datele sunt colectate şi trimise la Standard Innovation. În acest fel, angajaţii companiei află o serie de informaţii precum temperatura dispozitivului şi intensitatea vibraţiilor - care, combinate, dezvăluie informaţii intime despre preferinţele sexuale ale clienţilor.
Vulnerabilităţile vibratorului We-Vibe au fost dezvăluite la conferinţa de hacking Def Con din Las Vegas în 2016 de doi hackeri neozeelandezi - ”goldfisk” şi ”follower”. Vorbind despre această chestiune, cei doi piraţi cibernetici spun că ea reprezintă o problemă serioasă, deoarece ”activarea nedorită a unui vibrator este o potenţială agresiune sexuală”.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰