Antena Meniu Search
x

O femeie din India a învăţat să citească la 104 ani. "Întotdeauna mi-am dorit să-mi scriu numele"

O femeie din India a învăţat să citească şi a promovat examenele de alfabetizare la vârsta de 104 ani. Ea spune că a fost întotdeauna curioasă de ceea ce se întâmplă în lume şi este extrem de mândră că în cele din urmă a reuşit să realizeze acest lucru.

de Redactia Observator

la 12.12.2021, 18:23

Timp de aproape un secol, rutina zilnică a lui Kuttiyamma fusese aproape aceeași. Indianca se trezea devreme şi îşi începea munca de zi cu zi gătitind, făcând curățenie și hrănind vacile și găinile, scrie The Guardian. Dar acum, în fiecare dimineață, există ceva nou pentru care să se trezească: ziarul local, pe care îl aşteaptă cu mare nerăbdare.

Timp de două ore, îşi petrece timpul citind știrile și punându-se la curent cu ceea ce se întâmplă în lume. Dar abia în ultimele luni a reușit să-și împlinească acest vis al ei. În aprilie, Kuttiyamma a început în sfârșit să învețe să citească. „Întotdeauna am fost curioasă de ceea ce se întâmplă în lume. De multe ori am regretat incapacitatea mea de a citi ziare și obișnuiam să îmi rog rudele mai tinere de acasă să-mi citească ziarele. Întotdeauna mi-am dorit să-mi scriu numele și adresa.”, a spus ea.

Studentă la 100 de ani

După luni de cursuri pe care le-a urmat cu rigurozitate în fiecare seară, ea a decis să susțină luna trecută examenul primar de alfabetizare de stat Kerala, fiind cea mai în vârstă femeie care a făcut acest lucru. Ea a obținut 89% la alfabetizare și 100% la matematică. A fost un rezultat care a atras laude de la ministrul Educației, care a postat pe Twitter: „Vârsta nu este o barieră pentru cunoaștere. Cu tot respectul și dragostea, îi doresc lui Kuttiyamma și tuturor celorlalți noi care învață tot binele.”

În cea mai mare parte a celor 104 ani, Kuttiyama a fost curioasă să citească și a încercat adesea să deslușească ea însăși alfabetul, dar când s-a născut, într-un sat dintr-o familie rurală de castă joasă, nu avea nicio educație. Abia cu încurajarea vecinei ei Rehana John, o formatoare de alfabetizare în vârstă de 34 de ani, în urmă cu un an, Kuttiyamma a fost convinsă să înceapă să învețe să citească. John observase curiozitatea lui Kuttiyama cu privire la învățarea nepoților ei și se oferise să-i dea câteva cărți. Înainte de a o avea elevă pe Kuttiyamma, cel mai în vârstă elev al lui John avea 85 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » O femeie din India a învăţat să citească la 104 ani. "Întotdeauna mi-am dorit să-mi scriu numele"