Antena Meniu Search
x

(P) Ce trebuie să știi pentru o bună întreținere a panourilor solare

Dacă ți-ai propus să faci o economie acasă, acest articol poate fi revelator pentru tine. Instalarea panourilor solare acasă este deja un trend ascendent pentru proprietarii de case. Dacă încă nu te-ai decis, dar ideea de a avea un sistem fotovoltaic acasă te încântă, avem o informație utilă pentru tine: panourile solare necesită un efort mic de întreținere. În plus, printr-o întreținere minimă asiguri practic eficiența funcționării panourilor solare.

de Redactia Observator

la 29.09.2022, 13:16

Dar întâi să lămurim ce sunt panourile solare. Aceste sisteme ajută la transformarea energiei solare în energie electrică și este o practică din ce în ce mai des întâlnită la noi. Principalul beneficiu este economie importantă la utilitățile lunare pe care un proprietar o obține astfel. 

În completarea avantajului financiar adus de panourile solare, acestea te pot convinge că sunt o bună opțiune pentru acasă și datorită întreținerii ușoare. 

Iată care sunt principalele moduri în care întreții și te asiguri de performanța panourilor solare:

Curățare: acest proces este recomandat de două ori pe an. Este necesară eliminarea prafului, a murdăriei, a frunzelor și a altor reziduuri pentru buna funcționare a panourilor. În condiții de ploaie, praful este îndepărtat în mod natural. Este dovedit că întreținerea precară poate atrage pierderea puterii de funcționare a panoului între 1-4%. 

  • Curățare: acest proces este recomandat de două ori pe an. Este necesară eliminarea prafului, a murdăriei, a frunzelor și a altor reziduuri pentru buna funcționare a panourilor. În condiții de ploaie, praful este îndepărtat în mod natural. Este dovedit că întreținerea precară poate atrage pierderea puterii de funcționare a panoului între 1-4%. 

În ceea ce privește curățarea, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri: 

  • Folosirea unei perii moi sau a unei cârpe și evitarea altor produse de curățare mai abrazive care pot zgâria sticla;
  • Este recomandat ca panourile să fie ude sau umede pentru a facilita îndepărtarea murdăriei; 
  • Urmează întocmai indicațiile kitului de curățare, respectiv pe cele ale producătorului panourilor solare;
  • Nu în ultimul rând, urcarea pe acoperiș poate fi periculoasă pentru tine, așa că este de preferat să folosești pârghii de susținere astfel încât să fii în siguranță.
  • Asigură-te că panourile solare nu sunt umbrite astfel încât să nu le fie afectată performanța.
  • Este necesar ca invertoarele panourilor să lumineze intermitent verde. În caz contrar, panourile solare nu mai compensează consumul de energie electrică. 
  • Opțional, poți instala și un sistem de monitorizare care îți va oferi informații despre puterea electrică a sistemului solar.
  • Anual este recomandată o revizie autorizată a panourilor solare pentru o confirmare de la specialiști ca panourile să funcționeazeze optim.

Vrei „Acasă”? Căutarea ta începe pe homeZZ.ro

Dacă te-ai convins deja și dorești un sistem fotovoltaic la tine acasă, dar încă nu ai cumpărat casa, pe homeZZ.ro găsești zeci de mii de proprietăți din care poți alege. 

În plus, la intervale mai lungi de timp (2 ani), este recomandat și un control avizat care te va asigura de viața lungă a panourilor solare. Mai exact, ochiul unui specialist va verifica parametrii și componente ale panourilor solare precum:

  • Starea panourilor solare: se verifică sticla pentru crăpături sau zgârieturi, urme de umezeală sub sticla panoului, starea celulelor (urme de decolorare, celule crapate, celule care se supraîncalzesc etc.);
  • Structura metalică de susținere să fie în continuare fixată ferm de acoperiș șidacă nu sunt șuruburi nesigure sau lipsă;
  • Învelitoarea să fie în continuare intactă și să nu prezinte urme de infiltrații; 
  • Conectorii panourilor solare să nu prezinte urme de deteriorare, decolorare, infiltrații de apă sau contact slab;  
  • Măsurarea tensiunii și a curenților pe stringuri în gol și în sarcină;
  • Verificarea contactelor electrice și a conductorilor din tablourile electrice de protectie și distribuție.

Împreună, homeZZ.ro și ADC Solar, aducem #energiaverde acasă. ADC Solar poate fi partenerul tău de încredere pentru economia de energie electrică de acasă, fiind pregătit să răspundă tuturor întrebărilor tale. Descoperă și tu sistemele fotovoltaice și comandă-l pe cel potrivit pentru casa ta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Inedit » (P) Ce trebuie să știi pentru o bună întreținere a panourilor solare