(P) Cum poți să îți construiești propria seră?
Te-ai mutat la curte și unul dintre motivele pentru care ai luat această decizie a fost să le oferi membrilor familiei tale posibilitatea de a consuma legume proaspete, delicioase și sănătoase. Amenajarea unei grădini de legume nu este chiar atât de dificilă, mai ales dacă ai răbdare și timp să te ocupi așa cum trebuie de ea. Deja te-ai bucurat de primele roade ale muncii tale, dar simți că vrei ceva mai mult. Este și normal, și de aceea te gândești tot mai serios la amenajarea propriei tale sere.
Și, cum nu te poți lăuda cu o mare experiență în acest sens, cel mai probabil te gândești că este destul de complicat să o construiești singur. Noi te asigurăm însă că nu este deloc așa, și te poți achita cu brio de această sarcină. Nu este nimic complicat, nu vei cheltui mulți bani și nici nu îți va lua atât de mult timp! Dacă deja ți-am stârnit interesul, atunci hai să descoperi alături de noi informații esențiale în acest sens.
Construiește-o împreună cu propriul schelet
Nu mai este nevoie să detaliem avantajele de care te poți bucura atunci când îți amenajezi propria seră la tine în gospodărie. Gustul delicios al legumelor cultivate chiar de tine, precum și posibilitatea de a avea culturi mult mai sănătoase, bogate și timpurii contează enorm. De ce să nu te bucuri tot timpul anului de acestea și să nu mai fie nevoie să apelezi la un magazin pentru a prepara ceva de mâncare pentru toți cei ai casei. Chiar și cei mici, care nu sunt de obicei mari prieteni cu legumele, vor adora gustul delicios al celor crescute și cultivate chiar de voi. Dar, să revenim și să vedem în ce constă construirea propriei sere. Potrivit specialiștilor în domeniu, cel mai bine este să optezi pentru constuirea acesteia cu propriul schelet. Altfel spus, aceasta trebuie amenajat separat de orice altă anexă din curtea ta. Este o decizie care îți va aduce multe avantaje, cum ar fi susținerea mult mai bună, amplasarea oriunde o dorești și un aspect mult mai îngrijit al curții tale. Cât despre materialele de care ai nevoie pentru această construcție, la magazinul Regalfermierul le găsești pe toate. De asemenea, aici poți găsi chiar tot ce ai nevoie pentru a te bucura de culturi frumoase, bogate și sănătoase.
Un schelet mai rezistent pentru o seră mai mare
Depinde de tine să alegi dacă optezi pentru o seră mai mare, sau una de dimensiuni mai reduse. Ceea ce trebuie să ții cont că o seră de mărime mare presupune și un schelet mult mai rezistent, dar asta era de la sine înțeles. În caz contrar, cu părere de rău, toată munca ta de a a-ți construi o seră va fi cam în zadar.
Materiale necesare
Există o mulțime de materiale pe care le poți folosi la amenajarea serei tale. Mulți fermieri au apelat la acrilic sau PVC și, din punctul nostru de vedere, nu este o decizie chiar atât de greșită, mai ales dacă te ocupi așa cum trebuie de îngrijirea lor periodică. În caz contrar, vor ceda destul de rapid, și nu îți dorești așa ceva, pentru că pierderile ar fi destul de însemnate.
Lemnul, o soluție?
La fel ca mulți alții, te-ai gândit că lemnul este o soluție bună. Rezistent, natural, eco-friendly, ce ai putea să îi reproșezi? De fapt, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că lemnul este un material care de această dată nu prea este ceea ce ai tu nevoie. Rezistența lui nu este chiar atât de mare pe cât pare, are nevoie de îngrijire specială pentru că în caz contrar ai parte de deteriorarea lui. În pofida acestor dezavantaje, fiind vorba despre un material pe care îl ai mai mereu la îndemână, nu este de mirare că reprezintă totuși o alegere destul de populară.
Sticla, cel mai bun material
Specialiștii sunt de părere în unanimitate că, fără îndoială, cel mai bun material pe care îl poți folosi pentru acoperirea serei tale este sticla. Din păcate, prețul acesteia este destul de ridicat, iar dacă intenționezi ca sera ta să fie una de dimensiuni ceva mai mari, atunci este de la sine înțeles că ridicarea acestei anexe va fi destul de costisitoare. De asemenea, în cazul ploilor, sticla se murdărește destul de repede și ai nevoie de soluții speciale pentru curățarea acesteia. Prin urmare, tu decizi care este cea mai bună variantă pentru tine.
Foliile transparente, o soluție ieftină și la îndemână
Dacă ar fi să-i întrebi pe mulți fermieri care a fost alegerea lor, răspunsul lor te-ar putea lua prin surprindere. Majoritatea au optat pentru foliile transparente, groase, din plastic. Acestea au avantajul că sunt mai ieftine, și au o rezistență ridicată la capriciile vremii. Culturile sunt ferite atât de razele puternice ale soarelui, dar și de rafalele de vânt puternic, ploi sau chiar și îngheț. De asemenea, folia de plastic transparentă este excelentă pentru a feri plantele de seră de condens, iar ventilația este și ea una bună.
La final, mai avem o recomandare pentru tine: pe perioada sezonului cald ai grijă ca pe lateralele serei să amplasezi ventilația, iar pe timpul iernii nu uita că sera trebuie să fie încălzită, pentru ca plantele să nu aibă de suferit din cauza temperaturilor foarte scăzute. În caz că ai nevoie de ajutor, nu ezita să apelezi la cei cu experiență, care te pot ajuta să îți construiești așa cum trebuie o seră perfectă!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰