(P) Mituri despre încălzirea în pardoseală
Încălzirea în pardoseală este o soluție la modă. Este, de asemenea, o cheltuială foarte mare și o provocare tehnologică. Dacă plănuim să investim în încălzire prin pardoseală, atunci să o facem cât mai eficientă. Cum putem face asta? Cheia este să alegem materialele potrivite care, împreună cu sistemul de încălzire vor crea un sistem eficient si economic. Vă prezentăm mit după mit despre încălzirea în pardoseală.
Mitul nr. 1 Plăcile de vinil sunt întotdeauna bune pentru încălzire în pardoseală
Potrivit studiului „Underfloor Heating Market”, realizat de firma de cercetare Global Market Insights, piața de încălzire prin pardoseală va crește de la valoarea actuală de peste 5,5 miliarde USD la peste 9 miliarde USD până în 2025. Aceasta înseamnă că piața va crește cu o rată minimă de 7% pe an. Dar piața globală include diferite categorii de încălzire prin pardoseală. Există trei categorii de bază de sisteme de încălzire, din care puteți alege - apă clasică, electrică și aer.
Cel mai adesea în casele noastre avem încălzire prin pardoseală pe bază de apă. Este un sistem de țevi de încălzire din plastic sau metal prin care curge apa încălzită. Aceste conducte sunt amplasate direct pe izolația termică și de umiditate. Sistemul de țevi de încălzire este integrat intr-un strat de șapă (baza podelei, sub pardoseală), pe care apoi putem instala sistemul de pardoseală corespunzător (de exemplu substratul și plăcile de vinil). Încălzirea electrică prin pardoseală consistă de fapt în trei sisteme separate pe care le putem folosi. Poate fi un sistem clasic de cabluri pentru încălzire, care este solutia cea mai des folosită. Ele sunt așezate înainte de turnarea șapei de beton. O altă soluție sunt covorașele electrice pentru încălzire. Si mai este o bandă de plasă specială cu un cablu de încălzire împletit, care se instalează în stratul de adeziv sau șapa autonivelantă direct sub plăci. În cele din urmă, a treia opțiune de încălzire electrică prin pardoseală constă in folii de încălzire care sunt realizate din fire plate de aluminiu încorporate în folie de poliester. Grosimea unei astfel de folii este de aproximativ 0,2 mm.
Practic, aceste trei tipuri de încălzire electrică pot fi grupate în: încălzire directă, în care cablurile de încălzire sunt amplasate chiar sub podea într-un strat de mortar adeziv, și încălzire prin acumulare, în care cablurile de încălzire au 7 până la 10 centimetri de șapă de beton deasupra lor, acționând ca un acumulator de căldură.
Trebuie să avem în vedere faptul că alegerea încălzirii directe (covorașe și folii de încălzire) ne va limita foarte mult alegerea materialelor de pardoseală. De exemplu, plăcile de vinil sunt un material excelent pentru încălzirea cu apă sau electrică, dar numai atunci când sunt încorporate în podea. Niciun producător de pardoseli de vinil nu permite instalarea de pardoseli de vinil pe covorașe electrice de încălzire sau așa-numita încălzire cu infraroșu. Alegând astfel de produse, restrângem semnificativ alegerea materialelor pentru podele.
Mitul nr. 2: doar plăci ceramice
Există un mit conform căruia gresia este cea mai bună alegere pentru încălzirea în pardoseală datorită rezistenței termice scăzute a acestui material. Aceasta este de obicei folosită pentru finisarea pardoselii în băi, bucătării și holuri - în toate aceste încăperi încălzirea în pardoseală funcționează perfect. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că gresia este singura variantă acceptabilă pentru încălzirea prin pardoseală. Mulți oameni sunt reticenți să placheze cu ceramică pardoseala din livingroom, preferând senzația naturală a lemnului, dar nu doresc să renunțe la încălzirea prin pardoseală. Din fericire, nu trebuie, pentru că încălzirea în pardoseală poate funcționa la fel de bine dacă puneți plăci de vinil. Ultima generație de pardoseală vinil clic cu conținut mineral dur sunt plăcute la atingere, structura seamănă cu lemnul natural si in acelasi timp conduc perfect căldura. Este important să verificați parametrii tehnici ai sistemului de pardoseală (substrat plus placă) atunci când alegeți materialul pentru pardoseală.
În cazul în care avem deja încălzire în pardoseala cu gresie şi ne-am dori să schimbăm pardoseala fără scoaterea acesteia - acțiune consumatoare de timp, soluția o reprezintă plăcile de vinil, care vor avea cea mai mică rezistență termică.
Mitul nr. 3: plăcile laminate sunt întotdeauna potrivite pentru încălzirea în pardoseală
Multi producători recomandă plăcile de laminat ca fiind produsul ideal pentru încălzirea in pardoseală. Acestea, datorită grosimii relativ mari, conduc căldura mult mai puțin eficient decât plăcile de vinil. Acest lucru înseamnă că nu sunt potrivite pentru încălzirea în pardoseală? Sigur că nu. Sunt, dar pentru ca sistemul de încălzire să fie eficient, trebuie să alegem substratul potrivit pentru laminat. Substratul sau underlayul pentru laminat, care va asigura un sistem de încălzire eficient.
Substraturile dedicate pentru încălzire în pardoseală sub plăcile laminate trebuie să aibe o rezistență termică foarte scăzută. Acest lucru face posibilă economisirea unor sume considerabile de bani pentru încălzirea casei. Acum există pe piață substraturile de bază PUM (poliuteran cu minerale). Acestea garantează cea mai bună izolare fonică a încăperii (sunt cu până la 30% mai silențioase decât substraturile obisnuite). De asemenea, sunt mai rezistente la presiune si astfel protejează pardoseala, dar mai ales datorită unui indice de rezistență termică foarte scăzut, sunt perfecte pentru montarea peste încălzirea prin pardoseală. Substraturile dedicate încălzirii prin pardoseală pot fi desigur folosite si atunci când nu avem o astfel de încălzire. De aceea verificăm si alți parametri importanți ai substratului: rezistența la compresiune (CS) sau proprietățile acustice (RWS și IS).
Substraturile Multiprotec au cel mai mic coeficient de rezistență termică de pe piață, ceea ce înseamnă că sunt perfect potrivite pentru încălzirea prin pardoseală și reduc cu adevărat costurile de încălzire. Multiprotec 3in1 este, de asemenea, singurul substrat premium de pe piață care combină 3 elemente integrate - substrat, folie și bandă de lipire. Acest design face ca produsul să asigure și o barieră etanșă pentru vapori.
Încălzirea în pardoseală este o investiție foarte mare. Dacă o planificăm, să ne asigurăm că este realizată cât mai eficient posibil. Doar cel mai bun substrat va asigura confortul utilizării încălzirii sistemului de încălzire prin pardoseală. Un underlay bun este garanția unei pardoseli silențioase, sigure și eficiente în ceea ce privește încălzirea prin pardoseală. De aceea nu ar trebui să căutați cele mai ieftine soluții, ci pe cele mai eficiente.
Mit 4 Substraturile cu găuri (perforate) sunt mai bune pentru încălzire în pardoseală
Pe piață se găsesc mai multe tipuri de substraturi de polistiren extrudat (XPS) perforate, cu diverse modele decupate in formă de cercuri, dreptunghiuri sau romb. Aceste produse sunt promovate ca materiale sigure și profesionale, perfect potrivite pentru încălzirea prin pardoseală. Din păcate, stratul de bază perforat are un dezavantaj major - nu creează o suprafață uniformă și stabilă. Drept urmare, nu protejează plăcile de pardoseală și expune clicul la deteriorare. Producătorii acestor substraturi susțin că, datorită orificiilor existente, substratul este mai potrivit pentru încălzirea prin pardoseală. În primul rând, este un produs care are proprietăți diferite în locuri diferite. În unele cazuri este un suport XPS cu o valoare R bună, în altele este un izolator deoarece aerul care se acumulează în găuri are o densitate scăzută și nu poate conduce căldura. Aerul are și el propria rezistență termică - și acesta este un aspect de care trebuie să țineți cont atunci când amenajați o casă.
Rezistența termică este exprimată ca inversul cantității de căldură care curge prin 1m2 din suprafața sapei în 1 oră, la o diferență de temperatură de 1⁰C. Simbolul pentru rezistența termică este litera R și unitatea sa este [m2K/W]. Cu cât rezistența termică este mai mare, cu atât materialul este mai bun izolator. În mod similar, cu cât R este mai mic, cu atât materialul este mai bun conductor, ceea ce înseamnă că va funcționa mai eficient cu încălzirea prin pardoseală.
În cazul substraturilor cu perforatii, rezistența termică a materialului trebuie adăugată la valorile standard ale stratului de bază XPS pentru a calcula rezistența termică a stratului de aer. Acest lucru depinde nu numai de grosimea stratului, ci și de dacă este ventilat sau nu. Presupunând că avem de-a face cu un produs din XPS de 3 mm cu găuri, putem defini rezistența termică ca fiind media dintre rezistența materialului și rezistența aerului nemișcat. 3mm XPS are R aproximativ 0,11 m2K/W, în timp ce aerul de aceeași „grosime”, deși evident că aici avem de-a face cu volum, are R de aproximativ 0,12 m2K/W. Și acum rețineți că R maxim pentru menținerea unui sistem eficient de încălzire prin pardoseală este de 0,075 m2K/W. Deci un substrat cu găuri este cu peste 60% mai rău decât nivelul maxim de rezistență recomandat! Un substrat care seamănă cu o gravură în lemn ar trebui să conducă mai bine căldura, dar în realitate este chiar opusul.
Prin urmare, nu ar trebui să decupați niciodată găuri în substraturile solide, acest lucru va afecta proprietățile de conducere a căldurii, va expune placile la deteriorare și va anula garanția.
Mit 5: plăcile de vinil lipite sunt cele mai bune pentru încălzirea în pardoseală
Mitul care spune că încălzirea prin pardoseală functionează cel mai bine cu pardoseli lipite … nu este tocmai greșit, pentru că plăcile de vinil pentru lipire (dryback) sunt perfecte pentru încălzirea prin pardoseală. Cu toate acestea, au nevoie ca suport de o șapă perfect netedă, ceea ce îi face pe mulți să renunțe. O alternativă sensibilă sunt plăcile de vinil cu „clic”, care datorită utilizării unui substrat adecvat, sunt perfecte pentru încălzirea prin pardoseală. Plăcile de vinil clic au sistem de îmbinare foarte fin si precis. Prin urmare, necesită un substrat dedicat, care va oferi confort acustic, va crește eficiența încălzirii prin pardoseală și va proteja eficient zona de îmbinare clic a plăcilor de vinil. O alegere foarte bună pentru plăcile de vinil sunt substraturile din PUM (poliuretan cu minerale), acestea pot fi dedicate încălzirii în pardoseală, care datorită unui coeficient de rezistentă termică foarte scăzut, reduce în mod real costurile legate de încălzirea casei. O astfel de achiziție se va amortiza după doar câteva sezoane de încălzire, ca să nu mai vorbim de timpul scurt necesar pentru ca o cameră să se încălzească. Pentru plăcile de vinil, căutați substraturile de bază dedicate, marcate suplimentar ca LVT, vinil sau SPC. Un substrat bun este garanția unei pardoseli silențioase, sigure și eficiente în ceea ce privește încălzirea prin pardoseală. Calitatea substratului determină dacă pardoseala îsi va păstra parametrii declarați de producător, iar ceea ce este mai important, substratul este o condiție necesară pentru păstrarea garanției pentru întreaga pardoseală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰