Antena Meniu Search
x

(P) Semne evidente că suferi de astenia de toamnă

Pentru unii dintre noi toamna este un adevărat motiv de bucurie datorită culorilor, bogăției, momentelor de confort și căldură, a unei băuturi calde savurate în tihnă sau alături de cei dragi, însă pentru alții toamna poate fi un început de simptome mai puțin plăcute.

de Redactia Observator

la 29.09.2022, 10:41

În această perioadă unii oamenii experimentează o tristețe constantă iar în cazul în care aceasta este mai mult decât o stare de spirit trecătoare ea poate semnala prezența unei boli sub denumirea de astenie.

Explicația acestei tristețe odată cu venirea toamnei este una științifică din cauza faptului că Pe măsură ce zilele devin mai scurte sistemul nostru imunitar tinde să își piardă rezistența Iar acest lucru are consecințe asupra psihicului nostru.

Astfel că dacă te confrunti cu insomnie, depresie, oboseală, lipsă de concentrare sau fluctuații de apetit, toate aceste simptome îți pot semnala faptul că suferi de astenie de toamnă.

Este firesc ca unii dintre noi să trecem prin astfel de simptome la finalul verii și începutul toamnei, însă atunci când simptomele se prelungesc sau când efectiv nu-ți mai găsești starea de bine, motivația sau nu te mai poți concentra la a-ți duce la îndeplinire sarcinile sau actiitățile zilnice, este indicat să apelezi la un psiholog de la Clinica Profilaxia din Timisoara, care să te ajute să depășești mult mai ușor această perioadă.

Ce este astenia de toamnă?

Astenia de toamnă este un sindrom depresiv care de regulă apare în fiecare an exact în această perioadă. Foarte multe persoane observă că simptomele se repetă o dată ce lunile de toamnă își fac apariția și această stare Se poate prelungi până în primăvară atunci când zilele încep să fie mai lungi.

Cu toate că specialiștii nu au reușit să o depisteze cu exactitate Care sunt cauzele asteniei de toamnă să presupune că este vorba despre un aport scăzut al luminii naturale care rezultă o energie mult mai scăzută în organismul nostru.

Iată care sunt cele mai comune simptome ale asteniei de toamnă:

  • Tristețe și anxietate;
  • Stări de oboseală, lipsa energiei și a concentrării;
  • Insomnii și letargie;
  • Schimbări bruște a starii de spirit;
  • Scăderea libidoului;
  • Apetit scăzut.

Metode de prevenție a asteniei de toamnă

Cu toate că dacă ești predispus deja la astenia de toamnă în această perioadă, și știi deja că de fiecare dată treci prin astfel de momente, metodele de prevenție pot fi ineficiente.

Totuși unele lucruri pe care le poți face pentru a trece mai ușor sau pentru a avea simptome cât mai puține.

Un prim lucru pe care îl poți face este să petreci cât mai mult timp în natură pentru că lumina naturală Te ajută foarte mult în starea ta psihică.

Dieta este o altă metodă pe care o poți include în prevenția asteniei de toamnă Iar asta presupune să consumi zilnic cât mai multe minerale și vitamine aducând astfel un raport de energie organismului tău chiar dacă acesta nu este expus la razele solare ca în timpul verii.

Exercițiile fizice sunt recomandate în schimbarea stării de spirit dar și în a te bucura de un aspect cu totul diferit și de o calmare a minții.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » (P) Semne evidente că suferi de astenia de toamnă