Video Păpuşile vechi, din nou la modă. Cu cât se vând acum pe internet jucăriile copilăriei, devenite adevărate comori: "Nici înainte nu erau ieftine"
Păpuşile vechi revin la modă. Jucăriile anilor '70, '80 sau '90 sunt extrem de căutate şi se vând cu sute sau chiar mii de lei pe internet. Cei care încă le mai au, deţin adevărate comori, iar cei care le-au aruncat, caută să le cumpere acum de pe site-urile de profil. Însă, dacă vreţi să vă revedeţi o parte din copilărie, puteţi vizita Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, unde sunt expuse aproape 4.000 de astfel de păpuşi.
Păpuşa Lili, Arădeanca sau ştrengarii sunt jucăriile pe care le recunosc doar adulţii de astăzi. Din pluş cu feţe senine ori din plastic deghizate în coşari sau marinari, nu lipseau din colecţiile celor care au copilărit în perioada comunistă. Produse din 1949 la Arad, păpuşile Arădeanca au rămas un etalon şi se vând acum pe internet cu sute de lei. Modelele mai deosebite sunt scoase la licitaţie şi vândute pentru mii de lei.
Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor: Nici înainte, păpuşile Arădeanca, mai ales cele mari, nu erau foarte ieftine. Gândiţi-vă că în perioada în care o prăjitură era 1,5 lei, o astfel de păpuşă era şi 200 de lei, deci erau totuşi destul de scumpe de aceea unii părinţi chiar le păstrau în cutiile originale şi nu le dădeau copiilor decât la zile festive.
Colecţionarii deţin acum adevărate comori
Cei care le-au păstrat, deţin acum adevărate comori. Ceilalţi le mai pot vedea la Muzeul Jucăriilor din Bucureşti.
Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor: Celebrele păpuşi negrese. Material de export pentru Africa dar în acelaşi timp multe fetiţe din România le-au folosit. Şi păpuşa băieţel de la Arădeanca, o raritate. Şi să nu uităm în anii '80, cei de la Arădeanca au încercat să imite succesul celor din America realizând o serie destul de limitată de păpuşi. Geta şi Liviu erau variantele româneşti. Erau un fel de Barbie autohtone.
Şi păpuşa Lili a ajuns celebră în anii '70.
Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor: Păpuşa Lili avea o secţie numai cu maşini de cusut şi croitorese pentru a realiza construmele acestea din blăniţa epocii. Este o păpuşă un fel de clovn care s-a făcut în zeci şi zeci de culori şi toate fetele din anii '70 le-au avut.
Ştrengarii, la mare căutre în anii '80
Din colecţia fetiţelor nu lipseau nici ştrengarii.
Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor: Ei erau în foarte multe variante, băieţei, fetiţe, marinari, coşari. Au fost foarte, foarte populari în acea perioadă şi toate fetiţele aveau cel puţin 2-3 în colecţie. O altă păpuşă interesantă sunt aceşti bebeluşi. Cu o astfel de papuşă celebra disidentă Doina Cornea reuşea să transmită în anii '80 mesaje. Trimitea cadou o păpuşă ca aceasta în străinătate, având grijă ca mesajele să fie ascunse în vatelina din corpul păpuşii.
La acea vreme copiii se bucurau şi de păpuşi produse în străinătate, spre exemplu păpuşile Sofia făcute în Bulgaria sau bebeluşi de porţelan aduşi din Germania.
Păpuşile devin tot mai valoroase
Andreea Milea, reporter Observator: Această păpuşă este veche de mai bine de 100 de ani şi încă mai poate să meargă în timp ce îşi mişcă şi capul. Se vindea la acea vreme la un magazin din centrul istoric pentru 10 lei. Bani mulţi în acea perioadă, echivalentul unui salariu.
Şi nu doar la noi în ţară astfel de păpuşi devin din ce în ce mai valoroase. Experţii din Marea Britanie au dezvăluit mai multe jucării populare în anii '90 care, astăzi, costă o avere. O păpuşă Barbie ar putea ajunge la 85.000 de dolari, iar o carte de colecţie Pokemon poate ajunge la 6 milioane de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰