Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro ca opritor de uşă, timp de zeci de ani

O bătrână din România a ţinut în casă timp de zeci de ani una dintre cele mai mari bucăţi de chihlimbar din lume. Femeia a folosit piatra de 3,5 kg, evaluată la un milion de euro, drept opritor de uşă, fără să-şi dea seama de valoarea ei.

de Redactia Observator

la 05.09.2024 , 15:58

O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro ca opritor de uşă, timp de zeci de ani
O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro ca opritor de uşă, timp de zeci de ani - Muzeul Judeţean Buzău

O bucată de chihlimbar cu o valoare de aproape un milion de euro a zăcut zeci de ani în casa unei românce, fiind folosită drept opritor de uşă. Bătrâna a găsit piatra în albia unui pârâu din satul Colţi şi a luat-o acasă, crezând că e o rocă oarecare, a dezvăluit Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, unde se află în prezent obiectul, potrivit EL PAÍS.

A ţinut în casă zeci de ani o bucată de chihlimbar de un milion de euro

Familia sa a povestit că bătrâna a fost chiar victima unui jaf. Mai mulţi hoţi i-au intrat în casă şi au furat doar câteva bijuterii de aur, fără să se atingă de piatra de un milion de euro.

Articolul continuă după reclamă

Incredibila bucată de răşină fosilă a atras atenţia unei rude care a examinat-o mai atent, dându-şi seama că ar putea fi de valoare. A vândut bucata de chihlimbar statului român, care a catalogat imediat piesa drept tezaur naţional.

Pe acelaşi subiect

Piesa a fost preluată de specialiştii de la Muzeul de Istorie din Cracovia, care are o secțiune dedicată studiului pietrelor semiprețioase. Experţii au confirmat imediat autenticitatea chihlimbarului și au estimat că ar putea avea o vechime între 38,5 și 70 de milioane de ani.

"Descoperirea obiectului reprezintă o mare importanță atât la nivel științific, cât și la nivel muzeal", explică Daniel Costache.

Oamenii de ştiinţă spun că este vorba de una dintre cele mai mari bucăţi de chihlimbar din lume, fiind evaluată la un milion de euro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Inedit » O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro ca opritor de uşă, timp de zeci de ani