Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Povestea românului care a făcut o afacere din fabricarea ţăsturilor. Cuptoarele tradiţionale dau pâinii un gust unic, spune el

Pe vremea bunicilor, mai ales în zona Olteniei, ţăstul nu lipsea din vreo gospodărie. Cuptorul de lut, în formă de clopot, sub care se poate găti orice, de la pâine până la friptură, a fost înlocuit în timp de variantele moderne. În judeţul Dolj, însă, tradiţia merge mai departe datorită unui anteprenor, care fabrică aceste cuptoare şi acum. 

de Redactia Observator

la 25.09.2023 , 08:26

În comuna Rast, din judeţul Dolj, tradiţia gătitului la ţăst se predă din generaţie în generaţie. De la diferite tipuri de felul doi şi până la pâine, de toate se pot găti în acest cuptor.

Pâinea la ţăst, o tradiţie din moşi-strămoşi 

Mihaela Ciută: Aici o să frământăm pâinea pentru copt la ţăst. Nu adăugăm nimic, decât făină, drojdie, apă şi sare. Nicio pâine, gata frământată, nu se lasă neînchinată Domnului.

Vezi și

Pâinea încununează munca, spun localnicii. Iar cea mai bună este cea aburindă, abia scoasă de sub ţăst. Doamna Mihaela a împărtăşit cu noi secretul celei mai bune pâini.

Pe acelaşi subiect

Mihaela Ciută: Şi acum, secretul pâinii în ţăstă. Mânjită cu plătăgean, cum zice olteanul. Fala olteanului: pâinea în ţăst, mânjită cu plătăgean şi împunsă cu furculiţa.

Românul care şi-a clădit o afacere din fabricarea ţăsturilor

Constantin Sfîrlează avea doar 10 ani când a văzut cum se fac ţestele, iar 36 de ani mai târziu, a decis să le chiar producă el.

Sfîrlează Constantin: Ideea de a reveni la tradiţie mi-a venit datorită nostalgiei faţă de ţăst şi pâinea la ţăst. Este un gust inconfundabil şi o pâine foarte bună. Am clienţi din toată ţara. Procesul creării cuptorului de lut nu este unul greu, însă presupune multă răbdare. Pentru acesta este nevoie de pământ argilos, pleavă, păr de capră sau câlţi şi apă. Acum, încorporăm câlţul, care este foarte important pentru a face ţăstul foarte rezistent.

Pe muşuroiul de pământ se toarnă conţinutul, apoi se modelează, se udă cu apă şi se lasă la uscat pentru 10 zile.

Preţul unui ţăst diferă în funcţie de mărime. Cele mici costă 250 de lei, iar cele mai mari, 350 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » Povestea românului care a făcut o afacere din fabricarea ţăsturilor. Cuptoarele tradiţionale dau pâinii un gust unic, spune el