Antena Meniu Search
x

Preţ record pentru un desen de Michelangelo. Este o comoară naţională, cât valorează

Un desen de Michelangelo a fost adjudecat la preţul record de 23 de milioane de euro la Paris. Anunţul a fost făcut de Casa Christie's din Paris, care a precizat că desenul inedit este o operă de tinereţe a lui Michelangelo Buonarroti inspirată de unul dintre maeştri Quattrocento-ului, Masaccio. 

de Cristina Dimulescu

la 18.05.2022, 19:45

Un desen de Michelangelo a fost adjudecat la preţul record de 23 de milioane de euro la Paris
Un desen de Michelangelo a fost adjudecat la preţul record de 23 de milioane de euro la Paris - News.ro

Această vânzare la licitaţie în Paris depăşeşte recordul atins pentru un desen al celebrului pictor şi sculptor italian, stabilit până în prezent în iulie 2000 de „The Risen Christ” (8,1 milioane de lire sterline, adică 9,5 milioane de euro) la Christie's Londra, potrivit casei de licitaţie.

Opera lui Michelangelo, inspirată de „Baptême des néophytes” de Masaccio

De dimensiunea unei foi A4, pare să fie inspirat de o frescă a pictorului Masaccio („Le baptême des neophytes”) şi ilustrează interesul lui Michelangelo pentru reprezentarea corpului masculin. 

Figura centrală reia unul dintre personajele din „Baptême des néophytes” (Botezul neofiţilor), una dintre faimoasele fresce pictate de unul dintre pictorii fondatori ai Renaşterii italiene, Masaccio (1401-1428), pe zidurile capelei Brancacci a bisericii florentine Santa Maria del Carmine. 

Pe acelaşi subiect

Tânărul Michelangelo (1475-1564) a realizat desenul, care este probabil primul său studiu de nud cunoscut, la Florenţa, la sfârşitul secolului al XV-lea.

Lucrarea a fost clasificată drept comoară naţională

Pe 18 mai, Christie's Paris va scoate la vânzare acest desen unic, de mari dimensiuni, ce reprezintă un tânăr nud, în cadrul sesiunii „Maîtres anciens et du XIXe siècle”. Lucrarea va fi propusă cu o estimare la 30 de milioane de euro.

Lucrarea provine dintr-o colecţie privată franceză. După ce a fost clasificată drept comoară naţională, are acum certificatul de export şi poate fi oferită fără restricţii colecţionarilor din întreaga lume. Înainte de a fi pusă în vânzare la Paris, va fi expusă la Hong Kong şi New York.

Desenul a fost recunoscut în 2019 ca fiind de Michelangelo

Desenul a fost recunoscut în 2019 ca fiind de Michelangelo, de către un fost specialist în desen de la Christie's, Furio Rinaldi, atribuire confirmată ulterior de profesorul de istoria artei de la Universitatea din Cambridge, Paul Joannides, autor al Catalogului complet al desenelor de Michelangelo şi şcoala lui la Muzeul Luvru şi la Muzeul Ashmolean din Oxford.

Vândut în 1907 la Hotel Drouot ca o lucrare de şcoală a lui Michelangelo, desenul a scăpat atenţiei tuturor specialiştilor până la recenta sa redescoperire.

Folosind două cerneluri maro cu tonuri diferite, Michelangelo şi-a însuşit figura lui Masaccio făcând-o mai musculoasă, robustă, monumentală, precum viitoarele sale reprezentări ale corpului uman, cum ar fi David în marmură de la Galleria dell Accademia din Florenţa şi cei doi sclavi ai săi de la Luvru. În desen, Michelangelo asociază, pe ambele părţi, două figuri, fără legătură cu fresca lui Masaccio, executate cu ajutorul unei tuşe de stilou mai liberă şi mai viguroasă.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Preţ record pentru un desen de Michelangelo. Este o comoară naţională, cât valorează