Meniu
Search
x

Primul „blat” din istorie. 2.000 de ani de la „aranjarea” unui meci

Cercetătorii au tradus un papirus grecesc, care datează din anul 267 e.n. şi care descrie modul în care a fost aranjat un meci

la 28.10.2014, 10:47

Cercetătorii au tradus un papirus grecesc, care datează din anul 267 e.n. şi care descrie modul în care a fost aranjat un meci

Doi tineri ajunseseră în finala unui competiţii în Egipt. Acesta este primul contract descoperit până acum în care este relatată aranjarea unui meci.

În document, tatăl unuia dintre luptători pe nume Nicantinous acceptă să plătească mită pentru antrenorul adversarului său, pe nume Demetrius. Potrivit contractului, Demetrius trebuia să cadă de trei ori şi să ţipe în timpul luptei, urmând să primească de la adversarul său 3.800 de drahme de argint.

În stilul grecesc de lupte nu exista regula privind punerea adversarului la pământ, un luptător trebuia doar să-l trântească de trei ori pe rival pentru a fi declarat câştigător.

Dacă Demetrius s-ar fi râzgândit şi ar fi câştigat meciul, era obligat să plătească penalizări adversarului său în valoare de 3 talanţi de argint.

„Blaturi” de acest fel erau probabil destul de frecvente şi se organizau în cazurile în care sportivii nu erau siguri de victorie. Astfel, chiar dacă pierdeau un meci, primeau banii din mită.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » Primul „blat” din istorie. 2.000 de ani de la „aranjarea” unui meci