Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primul FUMĂTOR din Europa i-a fost prieten lui CRISTOFOR COLUMB! A fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru VRĂJITORIE

Omul care a rămas în istorie drept primul fumător din Europa este Rodrigo de Jerez. El a fost unul dintre oamenii cu care Cristofor Columb a navigat în prima sa călătorie, în urma căreia a descoperit continentul America.

de Redactia Observator

la 16.12.2015 , 15:37

 Fumatul este un obicei străvechi. Istoria fumatului se poate dovedi de prin anii 5 000 î.Hr., fiind prezentă în diferite culturi din întreaga lume. La început, făcea parte din ritualuri religioase sau nereligioase şi se practica pentru a conduce la înălţarea spiritului.

În Europa a tratat fumatul ca pe un nou tip de activitate socială ori ca modalitate de consum a substanțelor farmaceutice.

Omul care a rămas în istorie drept primul fumător din Europa este Rodrigo de Jerez. El a fost unul dintre oamenii cu care Cristofor Columb a navigat în prima sa călătorie, în urma căreia a descoperit continentul America.

Articolul continuă după reclamă

În 12 octombrie 1492, echipajul lui Columb a văzut pentru prima oară frunzele de tutun pe care băștinașii din insula San Salvador le-au oferit coloniștilor ca fiind foarte valoroase. La început, aceștia nu au înțeles despre ce este vorba și le-au aruncat. O lună mai târziu, Jerez și Luis de Torres au observat cum fumau băștinașii aceste frunze și s-au gândit să încerce. Ulterior, Rodrigo de Jerez a aflat de la băștinași despre proprietățile liniștitoare ale fumatului și a adus cu sine pe bătrânul continent frunze de tutun.

Stupefacția a fost mare pentru cei care trăiau în Sevilla sfârșitului de secol XV, când au văzut, în portul Ayamonte, un om că scoate fum pe gură și pe nas. Pentru acest fapt, Rodrigo de Jerez a fost prins de Inchiziția spaniolă și condamnat la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie. Faptul că scotea fum pe gură şi pe nas era perceput ca ceva satanic, diavolesc și păcătos.

În prezent, fumătorii îşi vor întreţine mai greu viciul. Fumatul va fi interzis în România, în spaţiile publice închise. Parlamentarii au votat ieri legea cu 164 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi 26 de abţineri. Noua lege interzice fumatul în cafenele şi restaurante, la locul de muncă sau la locurilor de joacă pentru copii, chiar dacă sunt în aer liber.

Persoanele fizice pot primi amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice ar trebui să se adapteze şi ele, imediat, noilor prevederi.Pentru acestea, amenda este de la cinci mii de lei la prima abatere, până la 15 mii de lei şi suspendarea activităţii dacă sunt prinse a doua oară pe picior greşit. Singurele locuri în care se va putea fuma în continuare înăuntru rămân închisorile.

Informații preluate de pe ziarulnational.md/

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi cere sfatul unui avocat înaintea unei tranzacţii imobiliare?
Observator » Inedit » Primul FUMĂTOR din Europa i-a fost prieten lui CRISTOFOR COLUMB! A fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru VRĂJITORIE