Antena Meniu Search
x

RECORDURI INEDITE! Care este cel mai mare organ intern al omului

Cel mai mare organ intern al corpului uman - ficatul - poate cântări, la un adult, între 1,2 - 1,5 kg, constituind până la 3,6 % din greutatea corporală totală

Cel mai mare organ intern al corpului uman - ficatul - poate cântări, la un adult, între 1,2 - 1,5 kg, constituind până la 3,6 % din greutatea corporală totală

Ficatul ocupă aproape în întregime spațiul drept superior al cavității abdominale, fiind localizat în spatele sternului, sub partea dreaptă a cutiei toracice. Este compus din doi lobi inegali, stâng și drept. Lobul drept este de aproximativ 6 ori mai mare și prezintă atașați 2 lobi mai mici.

Anexă a tubului digestiv, ficatul îndeplinește numeroase funcții, precizează www.armonianaturii.ro: funcția metabolică, cu rol în sinteza colesterolului și a lipidelor; funcția vasculară, cu rol în sinteza unor elemente ale sângelui (albumine, globuline), precum și a factorilor de coagulare ai acestuia; funcția secretorie, cu rol în producerea bilei, funcția antitoxică, cu rol în neutralizarea toxinelor din organism; funcția excretorie, cu rol în descompunerea hemoglobinei.

Alcoolul, virusurile, medicamentele hepatotoxice, toxicele industriale se metabolizează în ficat, unde sunt transformate în metaboliți și produși intermediari.

Spre deosebire de alte organe, ficatul are capacitatea de refacere a celulelor care au fost distruse de o boală sau leziune, apărute pe termen scurt. Dacă leziunile sunt repetate și apar pe termen lung (cazul bolilor cronice), modificările devin ireversibile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » RECORDURI INEDITE! Care este cel mai mare organ intern al omului