Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scrisoarea unei supravieţuitoare de pe Titanic: "Mă tem că noi suntem cu nervii la pământ"

O scrisoare emoţionantă a unei supravieţuitoare de pe Titanic, redactată la şase luni după naufragiul în care au murit peste 1.500 de oameni, va fi scoasă la licitaţie şi ar putea fi vândută cu aproximativ 5.000 de euro

de Redactia Observator

la 02.10.2015 , 12:49

O scrisoare emoţionantă a unei supravieţuitoare de pe Titanic, redactată la şase luni după naufragiul în care au murit peste 1.500 de oameni, va fi scoasă la licitaţie şi ar putea fi vândută cu aproximativ 5.000 de euro. 

Autoarea epistolei este Mabel Francatelli, secretara nobilului scoţian Sir Cosmo Duff-Gordon, unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe Titanic. Pentru că era o apropiată a familiei Gordon, Mabel a fost salvată, spre deosebire de alţi pasageri care au murit înecaţi sau aşteptând un echipaj de salvare, cei mai mulţi provenind de la clasa a III-a. 

Gordon, soţia lui, secretara Mabel şi alte 12 persoane au fost primii salvaţi de pe nava care se scufunda, fiind urcaţi în Barca de Salvare Numărul Unu. Respectiva barcă  avea însă o capacitate de 40 de persoane, iar relatările martorilor susţin că Sir Gordon ar fi dat bani echipajului, ca să lanseze mai repede barca. Gestul nobilului a condamnat  astfel la moarte alţi pasageri care ar fi putut fi salvaţi.

Articolul continuă după reclamă

Familia Gordon a fost pusă la zid de opinia publică 

Odată salvată, familia Gordon avea să se confrunte cu revolta oamenilor contrariaţi de inegalitatea socială. Membrii acesteia au fost chiar interogaţi de Scotland Yard la întoarcerea în Marea Britanie, iar numele ei a fost asociat cu laşităţii. Pentru a se apăra, Sir Gordon a declarat că nu a oferit banii ca mită, ci sub formă de donaţie caritabilă. În scrisoare, fosta secretară îşi susţine superiorul, confirmând că banii oferiţi echipajului ar fi fost donaţi, în semn de mulţumire. Epistola semnată de Mabel Francatelli este adresată unui alt pasager bogat aflat în barca de salvare, americanul Abraham Lincoln Salomon. În cele trei pagini ale epistolei, Mabel se plânge că familia baronului a fost acuzată pe nedrept şi tratată incorect de către autorităţi, în ciuda tragediei prin care a trecut.

"Sperăm că v-aţi revenit acum după experienţa îngrozitoare prin care aţi trecut. Mă tem că noi suntem cu nervii la pământ, am avut multe necazuri şi motive de îngrijorare din cauza anchetei incorecte de care am avut parte imediat după ce am ajuns la Londra”, a scris secretara. Epistola a fost redactată pe hârtia unui carneţel al hotelului The Plaza din New York.

Povestea Titanicului, "vasul pe care nu l-ar fi putut scufunda nici măcar Dumnezeu"

Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 2:30 în dimineaţa următoare, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 1514 persoane din 2228, în una din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Titanicul a fost proiectat de unii din cei mai experimentaţi ingineri şi a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare şoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranţă, Titanicul s-a scufundat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » Scrisoarea unei supravieţuitoare de pe Titanic: "Mă tem că noi suntem cu nervii la pământ"