Antena Meniu Search
x

Autoritățile poloneze au descoperit echivalentul din realitate al celebrului spion James Bond

Celebrul agent 007 nu e un mit. Lucru mai puţin ştiut, James Bond chiar a existat în realitate. Cu origine britanică, James Albert Bond a fost agent secret, detaşat la Ambasada Marii Britanii din Varşovia în 1964, ca arhivar, potrivit Institutului polonez pentru memoria naţională.

de Redactia Observator

la 28.09.2020, 22:58

Vezi și
  • Adevăratul James Bond ar fi ajuns în Polonia în 1964.

Chipeş, şarmant şi mai ales curajos, agentul 007 a existat în realitate. 

Spionul James Albert Bond a vizitat Polonia, arată dosarele Arhivei Naţionale, şi a lucrat un an ca arhivar pentru ataşatul militar al ambasadei britanice. 

Cu siguranţă, acesta nu era numele lui real. 

Ca personaj de film, spionul a suferit câteva modificări faţă de omul din realitate. Dacă adevăratul James Bond era discret şi prefera berea, cel de pe marele ecran era fan martini. Cei doi împărtăşeau totuşi slăbiciunea pentru femei. 

Potrivit institutului polonez, James Albert Bond a venit în Polonia în februarie 1964. A ajuns apoi în atenţia serviciilor secrete poloneze, iar după două tentative ratate de infiltrare în baze militare controlate de sovietici, s-a întors în Marea Britanie, în 1965. 

În ciuda numeroaselor asemănări, James Albert Bond nu are nimic de-a face cu saga creată de Ian Fleming. În anul în care acesta era trimis la Varşovia, seria de romane a lui Fleming împlinea 11 ani de la lansare. Iar James Bond debutase deja pe marele ecran, în "Dr No". 

Potrivit lui Ian Fleming, James Bond îşi datorează numele unui ornitolog. Iar personajul de film nu a ajuns niciodată în Polonia. Unii specialişti cred chiar că britanicii au vrut să le joace o festă serviciilor secrete poloneze prin alegerea pseudonimului arhivarului polonez. Sau să distragă atenţia de la alte acţiuni care ar fi putut avea loc în fundal. 

Al cincilea şi ultimul film în care Daniel Craig va juca rolul James Bond, "No Time to Die", va avea premiera în noiembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Autoritățile poloneze au descoperit echivalentul din realitate al celebrului spion James Bond