Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Super Lună Albastră, mâine în România. Cum apare fenomenul şi de unde poate fi văzut

De mii de ani, Luna, singurul satelit natural al pământului, ne fascinează permanent. A fost subiect de legende şi credinţe, a fost chiar inspiraţie pentru poeţi şi ne-a cam ţinut cu ochii pe cer atunci când ni se prezenta în toată frumuseţea ei. La fel o va face şi maine când vom avea o super lună albastră.

de Redactia Observator

la 18.08.2024 , 14:26

În primul rând trebuie să vă spun că ne putem aştepta la un spectacol de culori, în funcţie de unde ne aflăm şi de cât de curată sau nu e atmosfera.

Ce înseamnă Super Luna Albastră

În primul rând e o combinaţie de două evenimente astronomice, Super Luna şi Luna albastră. O superlună apare atunci când satelitul se află la perigeu, adică ajunge în punctul cel mai apropiat de Pământ în timpul orbitei sale care nu este un cerc! Este o elipsă! Astfel, atunci când astrul e la perigeu arată mult mai mare şi mai spectaculos.

Vezi și

Luna Albastră este a 13-a lună plină dintr-un an, sau, definiţia NASA, a 4-a lună plină dintr-un seson, care durează 3 luni. Şi nu e albastră, poate avea nuanţe de acest fel, la fel de bine cum poate fi roşiatică, galbenă sau chiar verzuie. Mai degrabă caracteristica ei e că e mare şi strălucitoare.

13 luni pline într-un an? veţi întreba. Da! sunt astfel de ani! Fazele lunii şi luna calendaristică nu înseamnă acelaşi lucru. O fază a lunii durează de fapt 29 de zile şi jumătate, ori 12 înseamnă 354 de zile. Adică 12 cicluri complete. Anul calendaristic are 365, sau cel bisect 366 de zile, iar asta duce, ca la aproximativ doi ani şi jumătate să avem o a 13-a lună plină, suplimentară! Adică Luna albastră!

Mâine vom avea, aşadar o Lună albastră la perigeu. Vestea mai puţin bună e că va fi o lună de zi! În Bucureşti va răsări la 5 şi 28 de minute şi va apune la 20 şi 26 de minute. Am luat acest reper pentru că în ţară, funcţie de longitudine, variaţiile sunt de câteva minute. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Inedit » Super Lună Albastră, mâine în România. Cum apare fenomenul şi de unde poate fi văzut