Tradiții de Schimbarea la Față a Mântuitorului, sărbătorită pe 6 august
Schimbarea la Faţă a Domnului, praznic împărătesc cu dată fixă, este sărbătorită de Biserică în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 6 august.
Schimbarea la Față, sărbătorită de ortodocși pe 6 august, marchează începutul toamnei. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească.
Din această zi, gospodinele nu mai au voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Cei care nu respectă această sărbătoare "vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească".
Cine spală, astăzi, haine va fi năpădit de păduchi și ploșnițe. Femeile însărcinate, care respectă această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii vor fi sănătoși. Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.
Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față
Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de stomac. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul. De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul. Oamenii care suferă de vicii și se roagă în această zi vor fi vindecați.
Tot astăzi este bine să-i pomenim pe cei trecuți în neființă, să facem pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰