Video Trei dintre cele mai cunoscute statui din Iaşi "vorbesc" cu oamenii. Proiectul prin care monumentele îşi spun singure povestea
Atenție, statuile vorbesc. Nu este titlul vreunui film, ci o realitate care se petrece de câteva săptămâni, în Iași. Trei dintre cele mai cunoscute statui din oraș, aflate în zone intens circulate, își spun singure povestea. Cei care vor sa afle mai multe trebuie doar să se apropie și statuile încep să-și depene povestea. Ideea a venit din dorința de a face cunoscute legendele din spatele monumentelor pe lângă care trecem zilnic, fără să le ştim istoria.
Clara Mihociu , reporter Observator: Nu de puţine ori se întâmplă să fim într-un oraş nou, sau în propriul oraş şi să trecem pe lângă monumente istorice ori statui, despre care să ne întrebăm oare ce reprezintă. Pentru că, de cele mai multe ori nu avem timp să verificăm sau să citim informaţiile alăturate. La Iaşi, este suficient să te apropii de unele statui, pentru a-şi spune singure povestea.
Statuia lui Miron Costin nu e singura care vorbește la Iași. Sisteme speciale, sonore, cu senzori au fost montate și la obeliscul cu lei din Parcul Copou, dar și la Statuia lui Ştefan cel Mare, din faţa Palatului.
Turişti: Wow. Asta nu am știut
Reporter: Cum vi se pare, ştiați lucrurile astea?
Turişti: Nu, nu. Noi așa știam, că e Stefan.
Pentru generatia de astăzi cred că e un bun mod de a afla lucruri, că ei aşa nu ştiu cât mai au răbdare să citească.
Proiect inedit la Iaşi
Deocamdată doar aceste trei statui își spun singure poveștile. Alte 60 de statui au coduri QR care, odată scanate, trimit către videoclipuri scurte cu informaţii.
Maria Bilașevschi, critic de artă: Foarte ușor de accesat, odată ce scanezi. aici poţi regăsi un film cu un istoric, Sorin Iftime, care ne-a vorbit despre ce a însemnat Ştefan cel Mare.
Alina Țiței coordonator Proiect Iași Art Code: Scopul acestui proiect a fost de a conecta publicul tânăr în special, dar nu numai. Pe locuitorii Iaşului, dar şi pe turişti, cu trecutul istoric al oraşului. Trebuie să investim mai mult în cunoașterea patrimoniului folosind noile tehnologii.
De altfel, coordonatorii proiectului spun că şi-ar dori extinderea lui. In Iași exista peste 600 de monumente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰