Antena Meniu Search
x

Un rapper spaniol s-a baricadat în clădirea unei universităţi pentru a evita pedeapsa cu închisoarea, în urma mesajelor de pe Twitter

Un rapper spaniol s-a baricadat în clădirea unei universități catalane pentru a evita pedeapsa cu închisoarea, după ce a scris mai multe mesaje pe Twitter și versuri împotriva monarhiei și a poliției, scrie BBC. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 16.02.2021, 10:45

Pablo Hasel, la rectoratul Universității Lleid
Pablo Hasel, la rectoratul Universității Lleid - Getty Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Pablo Hasel ar fi trebuit să se predea până vineri, după ce a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru glorificarea terorismului și pentru mesaje antimonarhiste. Însă, artistul a transmis pe rețelele sociale că s-a baricadat alături de 20 dintre suporterii săi în interiorul Universității Lleida, potrivit sursei citate.

“Vor trebui să dea buzna aici pentru a pune mâinile pe mine”, a scris Hasel pe Twitter. 

Pe lângă atacul la adresa monarhiei, cântărețul a scris versuri în care acuză poliția spaniolă că torturează și ucid protestatari și migranți. 

Universitatea Lleida se află în orașul Catalan Lérida, la 90 km vest de Barcelona. 

Peste 200 de artiști, inclusiv regizorul Pedro Almodóvar și actorul Javier Bardem au semnat o petiție în care cer eliberarea lui Hasel. 

Relaxarea restricțiilor privitoare la libertatea de exprimare

Guvernul spaniol va relaxa restricţiile referitoare la libertatea de exprimare, în situații care implică acte artistice.

Într-unul din mesajele sale controversate, Pablo Hasel și-a exprimat susținerea pentru Victoria Gomez, membra grupării marxiste Grapo. În alte rânduri, rapperul i-a acuzat pe regale Felipe VI și pe tatăl acestuia, Juan Carlos, de diferite crime. De asemenea, cântărețul militează și pentru independența Cataloniei. 

În 2018, un alt rapper, cunoscut drept Valtònyc a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, dar a fugit în Belgia, unde un tribunal a decis împotriva extrădării sale. 

Cu un an în urmă, Cassandra Vera, o utilizatoare a platformei Twitter, a fost condamnată la închisoare pentru o glumă despre asasinarea lui Luis Carrero Blanco, mâna dreaptă a generalului Fraco. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Un rapper spaniol s-a baricadat în clădirea unei universităţi pentru a evita pedeapsa cu închisoarea, în urma mesajelor de pe Twitter