Un studiu din UK a reușit să înțeleagă gesturile pe care cimpanzeii le folosesc pentru a comunica între ei. Cum flirtează primatele
Oamenii înțeleg „semnele” sau gesturile pe care cimpanzeii le folosesc pentru a comunica între ei. Este concluzia unui studiu bazat pe mai multe clipuri în care voluntarii au tradus gesturile maimuțelor. A fost realizat de cercetătorii de la Universitatea St Andrews.
Acesta sugerează că ultimul strămoș comun pe care l-am împărtășit cu cimpanzeii a folosit gesturi similare și că acestea au fost un „punct de plecare” pentru limba noastră. Descoperirile sunt publicate în revista științifică PLOS Biology, potrivit BBC.
Studiul sugerează că ultimul strămoș comun dintre oameni și cimpanzei a folosit gesturi similare
„Știm că toate maimuțele mari, cimpanzeii și bonobo, au o suprapunere de aproximativ 95% din gesturile pe care le folosesc pentru a comunica. Așadar, aveam deja o suspiciune că aceasta era o abilitate de gestiune comună care ar fi putut fi prezentă în ultimul nostru strămoș comun. Dar suntem destul de încrezători acum că strămoșii noștri ar fi început să gesticuleze și că acest lucru a fost cooptat în limbaj", a explicat cercetatorul principal, Dr. Kirsty Graham de la Universitatea St Andrews.
Studiul a făcut parte dintr-o misiune științifică în curs de desfășurare de a înțelege această poveste de origine a limbii, studiind cu atenție modul de comunicare al maimuțelor. Echipa de cercetători a petrecut mulți ani observând cimpanzeii sălbatici. Ei au descoperit anterior că marile maimuțe folosesc un întreg „lexicon” de peste 80 de gesturi, fiecare transmițând un mesaj unui alt membru al grupului lor.
- Două exemplare din cea mai mică specie de maimuţe din lume s-au născut la Grădina Zoologică din Sibiu. Fiecare...
- Un pui de maimuţă Colobus, cel mai nou membru al Grădinii Zoologice din Brașov. Are aproape două săptămâni...
- O maimuță a atacat mai mulți copii în Japonia. Animalul, vânat de polițiști, a invadat o grădiniță și mai...
Cum comunică cimpanzeii
Mesajele precum „curăță-mă” sunt comunicate cu o mișcare lungă de zgâriere; o lovitură a gurii înseamnă „da-mi mâncarea aceea” iar ruperea fâșiilor dintr-o frunză cu dinți este un gest de flirt al cimpanzeului. În acest studiu, oamenii de știință au schimbat abordarea pentru a evalua abilitățile oamenilor de a înțelege gesturile primatelor.
Voluntarii au vizionat videoclipuri cu cimpanzeii și bonoboi făcând gesturi, apoi au fost selectate dintr-o listă cu variante multiple de traduceri. Participanții au avut rezultate semnificativ mai bune decât se așteptau, interpretând corect semnificația gesturilor în peste 50% din timp.
„Am fost cu adevărat surprinși de rezultate. Se pare că toți o putem face aproape instinctiv, ceea ce este atât de fascinant din perspectiva evoluției comunicării, cât și destul de enervant ca om de știință care a petrecut ani de zile pregătindu-se cum să o facă”, a spus dr. Catherine Hobaiter de la Universitatea St Andrews.
Gesturile pe care oamenii le pot înțelege în mod înnăscut pot face parte din ceea ce dr. Graham a descris drept „un vocabular de gesturi vechi din punct de vedere evolutiv, comun pentru toate speciile de maimuțe, inclusiv noi”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰