Antena Meniu Search
x

Vacanța la stână, o călătorie în timp pe gustul tuturor

Ne-am obişnuit în izolare, aşa că mulţi turişti au căutat locuri tihnite, departe de agitaţie şi aglomeraţie. În munţi, la stânele de pe Transalpina, a fost locul ideal pentru o vacanţă ca o călătorie în timp. Cu mâncare simplă şi sănătoasă, cu paturi vechi de lemn şi costume populare de peste 100 de ani, gata să fie probate.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 08.06.2020, 23:55

Vezi și
  • Mulți turiști au căutat destinații tihnite în vacanța de Rusalii.

Drumul dintre nori a fost destinaţia perfectă pentru ultima zi din mini-vacanţa de Rusalii. 

La peste 2000 de metri altitudine, priveliştea este una impresionantă de-ţi taie răsuflarea. Munţii, văile şi norii îţi dau impresia că ai toată lumea la picioare.

După plimbare, drumeţii au putut poposi la stână. Ciobanii i-au aşteaptat să guste din tocanul de oaie, cârnaţii din topor sau bulzul pregătit ca odinioară. 

Mărioara Babu, proprietara stânei: Nu se putea să nu-i aşteptăm cu tocanul de oaie. Niciunde nu-i mai gustos ca aici, unde l-am făcut produs tradițional. 

Toate merg de minune cu mămăligă fierbinte, coaptă la foc iute şi tăiată cu aţa. 

Secretul este să amestecăm foarte bine, să nu rămână cocoloaşe, să fiarbă un sfert de oră şi să o amestecăm până se ia pe mestecău. Atunci e mămăliga coaptă. 

Asta este prăjitura stânei. Balmoşul este prăjitura stânei.

Cei care vor să înnopteze la stână, o pot face fără să plătească un leu. O noapte aici e ca o întoarcere în timp, printre obiecte din strămoşi şi veşminte populare. 

Mărioara Babu, proprietara stânei: Un turist, astăzi, îmi spunea că a intrat şi l-au trecut lacrimile când a simţit aşa gustul copilăriei. Pentru mine, asta e o mare satisfacţie.

Pentru cei care vor o amintire inedită, ciobanii au mereu cojoace de împrumut. 

Şi cum călătorului îi stă bine cu drumul, după o porţie zdravănă de mămăligă cu brânză, turiştii îşi continuă aventura pe cel mai înalt drum din ţară, unde peisajele le bucură privirea în orice parte s-ar uita.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Vacanța la stână, o călătorie în timp pe gustul tuturor