Antena Meniu Search
x

Video Vestigii arheologice medievale, descoperite în centrul orașului Oradea în timpul săpăturilor pentru o parcare modernă

Săpăturile pentru construcția unei noi parcări în Oradea au scos la iveală vestigii care ar putea aparține unei biserici din secolul al XIV-lea. În locul respectiv au fost găsite și câteva schelete vechi de sute de ani. Acum, arheologii au preluat controlul asupra unei părți din șantier, în timp ce excavațiile continuă doar pe jumătate din lucrare.

de Georgiana Botez

la 25.02.2021, 17:58

Vezi și

Descoperirea a fost făcută în urmă cu câteva zile, atunci când excavările la parcarea de tip "park and ride" au scos la iveală mai multe vestigii interesante. Este vorba despre câteva schelete, dar și ziduri, ce par a fi ale unei biserici din secolul al XIV-lea. 

Doru Marta- arheolog Muzeul Țării Crisurilor: Din sursele documentare, s-ar părea că avem de-a face cu o biserică de secol XIII început de secol XIV, posibil Biserica Sfântului Spirit. 

Specialiştii sunt de părere că au descoperit zidul vestic al lăcaşului construit în anii 1300, lucru care ar putea fi certificat însă doar după săpături aprofundate.

Locul în care se lucrează acum este unul încărcat de istorie. Arheologii se aşteptau la descoperiri importante, pentru că cetatea Oradei se află la doar câţiva paşi, iar în zonă au mai fost descoperite în trecut şi alte vestigii. Parcarea care se construiește acum este una modernă, cu 277 de locuri, printr-un proiect în valoare de 24 de milioane de lei.

Florin Birta – primar Municipiul Oradea: În funcţie de descoperirile respective lucrările vor continua sau dacă acele descoperiri sunt de o importanţă deosebită vor fi integrate în amplasamentul parcării pe care o construim. 

Noua descoperire  urmează să fie certificată abia peste câteva săptămâni, după ce arheologii vor studia atent rămășitele descoperite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Vestigii arheologice medievale, descoperite în centrul orașului Oradea în timpul săpăturilor pentru o parcare modernă